Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sporna dodjela gradskog građevinskog zemljišta u Mostaru: Bešlić dijeli dozvole mimo zakona

Dok na zapadnoj strani Mostara niču kapitalni objekti, na istočnoj, tamo gdje Bošnjaci čine većinu, još uvijek su itekako vidljive posljedice ratnih dešavanja. Upravo je i jedna od spornih tačaka vezanih za dogovor u vezi s administrativnim uređenjem i izborima u Mostaru dodjela građevinskog zemljišta. Iz SDA isključivo traže da se dodjela gradskog građevinskog zemljišta ne vrši mimo volje Bošnjaka, tamo gdje oni čine većinu u Mostaru.

Prema riječima Salema Marića, predsjednika Gradskog odbora SDA Mostar, da bi imalimogućnost nesmetanog razvoja, oni traže isključivo ravnopravnu zastupljenost, da niko nikom ne smeta u izgradnji na svom prostoru, a prostorni plan bi ostao na nivou grada.

Lanac odlučivanja

– Imali smo loše iskustvo u proteklom periodu. U cjelokupnom lancu odlučivanja i donošenja građevinskih dozvola je HDZ komponenta, od šefa službe, načelnika odjela za urbanizam i građenje do gradonačelnika, koji mogu blokirati izdavanje građevinskih dozvola i usporiti rad poduzetnicima i investitorima koji su spremni ulagati – ističe Marić, dodavši da je takvih bilo mnogo.

Marić tvrdi kako je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić spreman dati dati dozvole bez obzira na zakon i regulacioni plan tamo gdje želi, a gdje postoji zahtjev Bošnjaka za dobijanje dozvola, nađe se razloga da se ne dodijeli. Također, smatra Marić, Bešlić ne smije vršiti promjene regulacionih planova, kao što su nadogradnje i ostale izmjene, ali to radi.

Jedan od naših sagovornika, inače upućen u rad mostarske administracije kada je riječ o urbanizmu i građenju, kaže da HDZ vrši veliku opstrukciju u izdavanju dozvola i provođenju procedura da se izda građevinska dozvola. Kao jedan od primjera navodi Blagaj, gdje vlasnik privatnog zemljišta već odavno želi graditi veliki turističko-ugostiteljski kompleks, no zbog procedura je na čekanju.

– Plan još nije donesen, urađen je plan u nacrtu, ali nema Gradskog vijeća da se nacrt može usvojiti. Taj projekat treba razmotriti komisija koja daje stručne ocjene. Vlasnik čeka, jer to nije još proslijeđeno komisiji, kako bi mogao dobiti urbanističku saglasnost i nakon toga građevinsku dozvolu jer je vlasnik nekretnine – ističe sagovornik.

Također ističe primjer rekonstrukcije Hotela Mostar, gdje je Bešlić dao dozvolu za rekonstrukciju, a svi dobro znaju da hotel tako ranije nije izgledao. Spornih stvari, tvrdi, ima i kompleks Mepas. Prostornim planom je, kaže, bila predviđena određena količina korisnog prostora, a on je izveden u mnogo većem kapacitetu.

– Sve se to radi i dozvoljava zato što nekom u HDZ-u tako odgovara – tvrdi naš sagovornik.

Pristup predmetima

– Ima mnogo projekata koji čekaju na procedure. Drži se predmet u ladici jer je nekome u intresu da se on ne riješi – ističe izvor.

S obzirom na to da nema Gradskog vijeća, a da je na ključnim funkcijama HDZ, SDA automatski nema pristup imovinskim predmetima. Sve dok bude vlast u rukama jednog čovjeka, ističe Marić, i ne počne s radom Gradsko vijeće, ništa se neće promijeniti.

Proudly powered by WordPress