Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Stigao zahtjev Komisije: Da li će CIK BiH dostaviti biračke spiskove koje RS traži za referendum

Centralna izborna komisija BiH dobila je zahtjev Republičke komisije da im dostave Centralne biračke spiskove građana manjeg bh. entiteta i Brčko Distrikta koji su im potrebni za održavanje referenduma o Danu RS koji će se održati 25. septembra.

Maksida Pirić, portparol CIK-a potvrdila je za novinsku agenciju Patria da je zahtjev stigao, a da će CIK na sjednici naredne sedmice odlučiti da li će dostaviti ili ne Centralne biračke spiskove.

U zahtjevu koji potpisuje predsjednik Republičke komisije Siniša Karan između ostaloga stoji:

-Imajući u vidu da je članom 4. Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi propisano da pravo izjašnjavanja na referendumu imaju građani koji u skladu sa Ustavom i Zakonom imaju biračko pravo, a u cilju provođenja Odluke NSRS kao najvišeg zakonodavnog tijela u RS, potrebno je da nam se odmah nakon zaključivanja i potvrđivanja Centralnog biračkog spiska dostavi:

-Izvod iz Centralnog biračkog spiska za sva lica koja u skladu sa izbornim propisima imaju pravo glasa u RS za svaku osnovnu izbornu jedinicu u RS

– Izvod iz Centralnog biračkog spiska za sve građane Brčko Distrikta koji imaju državljanstvo RS, a koji imaju pravo izjašnjavanja na republičkom referendumu koji će se održati 25. septembra.

Prema Uputstvu i rokovima CIK BiH za provođenje lokalnih izbora 2. oktobra, Centralni birački spisak bit će zaključen 18. avgusta, a objavljivanje broja birača za svaku izbornu jedinicu 25. avgusta.

SDA već upozorila CIK na kršenje zakona 

SDA je već upozorila članove Centralne izborne komisije BiH i općinskih izbornih komisija da bi eventualno ustupanje biračkih spiskova vlastima RS u svhu organizovanja neustavnog referenduma predstavljalo krivično djelo sankcionirano članom 239. Krivičnog zakona BiH.

Proudly powered by WordPress