Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Strani lobisti u ofanzivi: Region ide naprijed, demilitarizacijom BiH ostaje bez članstva u NATO-u

Propagandna mašinerija koja za cilj ima ostvarenje dugoročnog plana politike iz RS ( dirigovane iz Beograda) demilitarizacija Bosne i Hercegovine i lobiranje za nepristupanje NATO Savezu, a da države u regionu zadrže svoje vojske „upaljena je“ ponovo i krenulo se sa pričama da Pregled odbrane BiH, koji treba da usaglasi Predsjedništvo BiH nije dobar, piše novinska agencija Patria.

Lobističke grupe od SAD do Velike Britanije, koje aktuelna vlast u RS na čelu sa Miloradom Dodikom izdašno plaća, aktivirane su u novom pokušaju da se počne smanjivati izdvajanje novca iz državnog budžeta za potrebe OS BiH, da se smanji broj vojnika, da se ne kupuje oprema, te da se u finišu počne sa procesom demilitarizacije.

ŽivkoMarjanac, bivši zamjenik ministra odbrane BiH kaže da je pri izradi Pregleda odbrane BiH „zanemaren stav NATO-a da vojska treba da bude bez avijacije i oklopnih vozila i jer je planirani broj vojnika znatno veći od onoga što je ranije usaglašeno“.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić, s druge strane kaže, da bi on najviše volio „da je mogao proći stav o 8.175 pripadnika OS BiH, kao i to da one budu bez avijacije i oklopnih vozila“.

Smeta nekima i Bataljon vazduhoplovnog osmatranja i javljanja (VOJ), kojem je kontrola neba isključiva nadležnost. Nedostatak opreme onemogućava pripadnike ovog bataljona da rade svoj posao. Problem je dakle u budžetu, odnosno većem izdvajanju novca za potrebe OS BiH.

Krenulo se u medijsku ofanzivu i javnost se dezinformiše. Pregled odbrane, kao dokument još uvijek nije završen, a pokušava se predstaviti kao da je gotova stvar.

Radi se tek o smjernicama koje je usvojilo Predsjedništvo BiH, za izradu ovog važnog dokumenta, koji mora biti gotov do kraja novembra ove godine.

Sagovornici iz Predsjedništva BiH su nam rekli da je bilo raznih prijedloga tokom izrade smjernica, gdje je član Ivanić tražio smanjenje budžeta za OS BiH, a istovremeno povećanje broja perspektivnih vojnih skladišta.

U FBiH su trenutno četiri, a u RS jedno te je Ivanić zatražio da se poveća za još jedno, te da omjer bude 4:2. On je nedavno medijima izjavio da će broj pripadnika OS BiH sa 10.000 biti smanjen na 9.200, a broj perspektivnih lokacija sa 63 na 57.

Također, potencirao je i pitanje prodaje viška oružja i vojne opreme, ističući da se treba riješiti velike količine ubojitih sredstava, te definirati šta prodati i kome.

Iako će Pregled odbrane BiH kao zvanični dokument koji će predstavljati strategiju razvoja OS BiH u narednih 10 godina biti finaliziran tek za tri mjeseca, ofanzivno se krenulo u medijsku kampanju za demilitarizaciju BiH, što znači nema ni članstva u NATO-u.

Gdje zaposliti 10.000 ljudi ako se izvrši demilitarizacija koja se lagano i sada zagovara kroz teze da Pregled odbrane BiH nije dobar kao dokument i šta će biti sa namjenskom industrijom? Šta BiH dobija, a šta gubi ukoliko okruženje bude dijelom evroatlantskih integracija, a mi kao država van tih tokova?

Priča o demilitarizaciji BiH može proći jedino pod uvjetom da se izvrši demilitarizacija zemalja regiona. A one to zasigurno ne kane uraditi, jer i Hrvatska i Srbija intenzivno nabavljaju savremeno vojno naoružanje i opremu.

Proudly powered by WordPress