Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mektić nije dao odobrenje, Stefanović se vadi i tvrdi: Policijska vježba ne ugrožava suverenitet BiH

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da će zajednička vježba policija Republike Srbije i Republike Srpske biti održana na teritoriji Srbije i da se time ni na koji način ne ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Stefanovićevog kabineta, prenosi novinska agencija Patria.

-Jedini cilj je da naše policije pokažu snagu i obučenost u borbi protiv terorizma i spremnost da odgovore na sve bezbjednosne izazove. Svako ko pokušava da izazove bilo kakve nesuglasice povodom planirane vježbe i želi da govori o tome na negativan način, mogu slobodno reći, nema dobre namjere.

Policija Republike Srpske je dobrodošla na teritoriji Republike Srbije i mi ćemo dozvoliti dolazak njenih pripadnika, kako bi se održala zajednička vježba naših jedinica, naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

Ako je zaista jedini cilj zajedničke vježbe kojom će se “demonstrirati spremnost za borbu protiv terorizma”, zašto susjedna država nije dogovorila da bude uključena i Specijalna jedinica SIPA-e, koja ima svoj antiteroristički tim već je zaobiđena baš kao i 2013. godine?

Ako je zaista sve “čisto” kako tvrdi ministar Stefanović zbog čega je prvobitna komunikacija srbijanskih i bh. graničara bila na nivou komandira!? Zar jedna ovako važna vježba ne zavrijeđuje komunikaciju na najvišem, državnom nivou. Zašto ministar unutrašnjih poslova Srbije zaobilazi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, i zašto se zajedničkoj antiterorističkoj vježbi ne bi uz SIPA-inu specijalnu pridružila i Specijalna jedinica FMUP-a?

U tom bi se slučaju moglo i vjerovati ministru Stefanoviću, koji sada svojom izjavom o “nečijoj nedobronamjernosti i izazivanju nesuglasica” pokušava odgovornost za bahato ponašanje i narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države BiH prebaciti u tuđu avliju.

I na koncu, da je sve čisto ne bi se ministar Stefanović vadio.

Proudly powered by WordPress