Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vučićev režim za napetosti: Snimak paljenja zastava Srbije i vježba dvije policije su povezani

Sastanak ministra MUP-a RS Dragana Lukača i ministra MUP-a Srbije Nebojše Stefanovića održan je 29. jula u Banja Luci i tada je dogovoreno da se 29. avgusta održi antiteroristička vježba dvije specijalne policije, piše novinska agencija Patria.

Danas iznova postaje aktuelan snimak paljenja zastave Srbije, nakon kojeg su iz Beograda munjevito poslali protestnu notu BiH. Snimak nekoliko maskiranih osoba, koji je pratila nekakva religijska pjesma muslimana, objavljen je 26. jula, dakle tri dana prije dogovora o graničnoj oružanoj vježbi.

Srbijanski politički jastrebovi su odmah pokrenuli optužbe vlasti u Sarajevu. Snimak je djelovao i previše pažljivo tempiran, jednako kao što je Milorad Dodik organizirao referendum 25. septembra, tačno sedam dana uoči lokalnih izbora, da se “napetosti ne ohlade u glasačima”.

Direktor SIPA-e Perica Stanić je rekao da je zbog anonimnog paljenja zastave otvorena istraga, te da će se tek nakon što se završe provjere znati kada je i gdje snimak nastao i ko ga je napravio i prvi objavio. Ali, ne čakajući, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije odmah je reagiralo i, zbog spornog snimka, uručilo protestnu notu ambasadoru BiH u Beogradu.

Patria je razotkrila da je sporni snimak paljenja zastave Srbije napravljen u Sandžaku, u martu ove godine. Zašto tada nisu reagirali iz Vlade Srbije? Očito, emitiranje istog snimka je uslijedilo po potrebi, a potreba je zasigurno bila da se pronađe bilo kakav motiv za realizaciju ove zajedničke vježbe MUP-a Srbije i MUP-a RS na granici BiH.

Danas bi se moglo reći da je montirani snimak, sa desetinama sumnjivih detalja, sporan, a najspornije je što se istraga nikad nije završila, iako se ovakva vrsta kriminala rješava bez problema.

Svojevremeno je jedan fakultetski profesor nazvao balkanske političare bebama.

-Gledaju te u oči a seru ti se na cipele – objasnio je.

Režiranja napetosti u regionu su potpuno prozirna. Velikodržavnici iz susjedstva se čak i ne trude da svoje politički retardirane poteze upakuju u bilo kakve pristojne razloge. Sve se to radi da bi se otvorile nove eksplozivne situacije i omogućili novi primitivni koraci prema velikodržavnim ciljevima. Međunarodnoj zajednici, prije svega diplomatama u BiH, sve ovo je odavno apsolutno jasno.

Aleksandar Vučić stalno tvrdi da mu je stalo do stabilnosti regiona, a sve vrijeme je upravo on taj koji šalje zapaljive poruke u javnost, koji otvoreno prijeti i koji vrlo ozbiljno krši suverenitet susjednih država. Ni njegov ministar Stefanović niti on nisu ni osjetili potrebu da se obrate bilo kakvim dokumentom službenom Sarajevu i najave oružanu vježbu na teritoriji druge države.

Interesantno je da će se odmah nakon ove oružane vježbe na granici BiH i Srbije, u septembru održati vježba ruske armije na granici prema Krimu, gdje su se nagomilale najmodernije opremljene trupe. Vučić se ponaša prema RS kao Putin prema Krimu.

Jasno je da se Vučić odavno odrekao Kosova, pa ga srbijanski mediji vrlo rijetko spominuju. Danas se javno sumnja da je onaj dron sa velikom Albanijom režirano ubačen usred fudbalske utakmice Srbije i Albanije. Samo par dana nakon toga Vučić je svoj odnos sa albanskim premjerom Edijem Ramom pretvorio u vrlo odano prijateljstvo i razumijevanje.

Sve svoje velikodržavne ciljeve Vučić je već odavno okrenuo protiv BiH. Republika Srpska je nešto što je nastalo na zločinu genocida, o čemu postoji i presuda Međunarodnog suda pravde. Meta Vučića je tvorevina zbog koje je na optuženičkoj klupi i u zatvoru završio cjelokupan državni, vojni i policijski vrh Republike Srbije i Republike Srpske. To Vučiću ne smeta, iako se za skupštinskom govornicom  osramotio pozivima na ubistva “sto muslimana za jednog Srbina”.

Vučićev režim počiva na stalnim napetostima i niko ne može dokučiti koji je njegov konačni cilj u ovom očiglednom razaranju stabilnosti regiona.

Proudly powered by WordPress