Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Avaz u posjeti visočkim piramidama: Visočka arheološka nalazišta svaki dan prepuna turista

Druga polovina ovogodišnje turističke sezone u bosanskoj dolini piramida u Visokom pokazuje da će ovo biti još jedna u nizu uspješnih sezona, a očekivanje od 50.000 posjeta trebalo bi biti i ostvareno. I proteklih dana u Visokom je bilo izuzetno živo, a pored bh.dijaspore koja je u ljetnim mjesecima najbrojnija, u Visokom su prisutni gosti ne samo iz zemalja regiona, već apsolutno iz cijelog svijeta.

I dok su oči cijelog svijeta bile uprte na Olimpijadu u Brazilu, a milioni turista posjetili ovu zemlju, mi smo u Visokom zatekli čovjeka kojem su bosanske piramide i labirinti podzemnih tunela, čini se, bili interesantniji od najvećeg svjetskog sportskog događaja.

– Želio bih da istražujem ovu lokaciju. Ovo je divno mjesto. Vidio sam betonske blokove na Piramidi Sunca i smatram da se radi o nečemu vještačkom, s tim da trebamo uzeti uzorke i sve to analizirati. Sve što sam vidio je posebno i prelijepo, a najinteresantnija je energija koja je prisutna ovdje. Pošto dolazim s juga Brazila nismo ljubitelji karnevala i gužve, već više volimo da radimo, pa sam i ja tako umjesto u Riju, završio u Visokom. – kazao nam je posjetilac iz Brazila Genezio Hugo de Souza.

Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ svake godine pokušava da proširi sadržaje koje nudi u Visokom, pa je tako od ove godine otvoren i prvi arheološko – turistički park „Ravne 2“, što bi trebalo da turiste zadrži mnogo duže u Visokom i BiH.

– Pored brojnih sadržaja u Visokom, našim volonterima nudimo i obilazak drugih znamenitosti širom naše zemlje, što je način da se upoznaju s ljepotama naše domovine, a naravno i da duže ostanu u BiH. – kazao nam je Semir Osmanagić.

Od prvog dana istraživanja, u Visokom su među najbrojnijim gostima oni iz zemalja regiona.

– Zanimljive stvari smo vidjeli, interesantno je kako je zrak čist, kako je ugodno. Bilo bi sjajno kada bi se država malo više uključila i pomogla ovaj projekat. – riječi su gostiju iz hrvatskog Umaga, Tamare Pečurice i Vanje Keglovića.

Veliki broj turista znači i više posla za trgovce suvenirima koji se nalaze na lokalitetu Ravne.

– Zadovoljni smo, kako brojnošću turista, tako i samom prodajom. Ljudi dolaze, posjećuju ove lokacije, ponešto i pazare, tako da ovaj projekat treba proširiti, jer korist možemo imati svi mi, kako u Visokom, tako i u cijeloj zemlji. – kazao nam je Nermin Alihodžić, koji se bavi prodajom suvenira.

I pored skoro nikakve pomoći lokalne, kantonalne i državne vlasti, projekat istraživanja u Visokom se nastavlja, a svake godine i broj turista, kao i gostiju je sve veći. Nakon prvih godina kada su Visoko posjećivale stotine hiljada ljudi, te nakon što je interes jedno vrijeme bio smanjen, iz godine u godinu Visoko bilježi sve veći broj posjeta, a 50.000 turista iz cijelog svijeta koliko ih se očekuje ove godine, dokaz je da projekat Fondacije ima svijetlu budućnost.

Proudly powered by WordPress