Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Konaković gubi podršku za osnivanje nove turističke zajednice, jer bi to bilo protivzakonito djelo

Nastojanjima da osnuje novu turističku zajednicu u Kantonu Sarajevo sarajevski premijer Elmedin Konaković uspio je iziritirati čak i neke zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo iz vladajućih stranaka, ali i ministre u Vladi, piše Patria.

Premijer više nama stabilnu podršku za njegov projekt.

Na dnevnom redu Skupštine KS zakazanoj za 7. septembar pred zastupnicima će se, između ostalog, naći i prijedlog o osnivanju nove Turističke zajednice KS. Međutim, sve je izglednije da Konakovićeva turistička zajednica, uz zastupnike opozicionih partija, sada nema podršku ni nekih zadtupnika iz vladajućih stranaka, prije svega SBB-a. 

Razlog za to je što se Zakon o turizmu u KS još uvijek nalazi pred Ustavnim sudom FBiH, koji utvrđuje da li je Zakon donesen u skladu sa Ustavom FBiH. Pojednostavljeno, Zakon o turizmu u KS na koji se poziva premijer Konaković kada predstavlja svoj projekt nove turističke zajednice je nevažeći sve dok se o njemu ne očituje Ustavni sud FBiH.

Skupština Kantona Sarajevo Zakon o turizmu u KS donijela je krajem aprila ove godine, ali su zastupnici SDP-a, DF-a, BPS-a i nezavisni zastupnik Hamed Aljović i dio zastupnika iz SBB-a zatražili ocjenu ustavnosti Zakona, jer nije ispoštovana procedura prilikom donošenja ovog zakona, odnosno Kanton nije dobio saglasnost Federacije.

Dakle, šta bi se desilo ako Skupština KS 7. septembra odobri osnivanje nove turističke zajednice u Kantonu Sarajevo, a nekoliko dana nakon toga Ustavni sud FBiH presudi da Zakon o turizmu u KS nije donesen u skladu sa Ustavom FBiH?

Stručnjaci iz ove oblasti sigurni su da će Ustavni sud oboriti Zakon o turizmu u KS, jer je donesen bez saglasnosti Parlamenta FBiH. A, to je bilo nužno jer je turizam zajednička oblast kantona i Federacije BiH. Dakle, Ustavni sud FBiH će tražiti da Kanton Sarajevo Zakon o turizmu u KS donese na način da prvo pribavi saglasnost Predstavničkog i Doma naroda FBiH. 

Sagovornici Patrije objašnjavaju da su pravnici u više navrata pokušali objasniti premijeru Konakoviću da sačeka odluku Ustavnog suda FBiH, pa tek onda krene u osnivanje nove turističke zajednice, ili ako Ustavni sud obori zakon krene u izradu novog zakona, no Konaković nije želio prihvatiti takve savjete. Čak su i njegovi bliži saradnici ocijenili da je ponašanje Konakovića bahato te da se premijer stavlja iznad zakona. Zbog toga premijer i gubi podršku.

U nezgodan položaj Konaković je naročito doveo kantonalnog ministra pravde Marija Nenadića (SBB). Osnuje li Konaković nezakonitu turističku zajednicu u Kantonu Sarajevo, najveću krivicu mogao bi snositi upravo ministar Nenadić, piše Patria.

Proudly powered by WordPress