Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izetbegović u Turskoj otvara mostove, Čović poziva na reorganizaciju BiH, Dodik brani Srbiju!?

Današnja dešavanja u BiH najbolje su oslikala prilike u našoj zemlji, piše novinska agencija Patria.

Tako se desilo svečano obilježavanje obljetnice HR HB u Gorici kod Gruda. Izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) svečano je položilo vijenac i zapalilo svijeću ispred spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru, a zatim su i obišli grob Mate Bobana, prvog predsjednika tzv. HR HB.

Koliko je živa ideja o tzv Herceg-Bosni svjedoči i izjava Čovića koji je na skupu poručio:

– Koliko god da smo se odmakli od početaka, jasno je da bez organiziranosti hrvatskog naroda u BiH, mi nećemo ostvariti ono što je naša trajna težnja, aposlutnu, ustavnu ali i svaku drugu, teritorijalnu i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH. Vrijeme u kome živimo je vrijeme iskušenja, ako samo analiziramo popis stanovništva koji je nedavno objavljen, vidjet će te da, gdje god nije bilo organiziranosti i djelovanja HR-HB u bilo kojem obliku, Hrvata više nema. Posljedice Domovinskog rata su takve, da mi danas moramo zbiti redove i stvoriti mogućnosti da naši mladi ne odlaze. Moramo stvoriti uvjete u naredne dvije godine da reorganizacijom BiH osiguramo sebi apsolutno jednaka prava, koja imaju i druga dva naroda u BiH – istakao je Čović.

I dok Čović javno poziva na osnivanje trećeg entiteta Bakir Izetbegović, predsjednik SDA boravi u Turskoj gdje otvara kojekakve mostove i druži se s turskim predsjednikom Erdoganom.

I Milorad Dodik nije se danas ustezao poslati poruku šta mu znači Srbija, a nakon združene antiterorističke vježbe policija Srbije i bh. entiteta Republika Srpska, pod nazivom „Drina 2016”, a vježbi je prisustvovao i predsjednik Srbije i RS-a Tomislav Nikolić.

–         Naša zajednička akcija je pokazala da ne može da bude ni granica, jer ni terorizam nema granica, a posebno nam je čast i zadovoljstvo što smo danas ovdje imali priliku da posmatramo sposobnosti policije RS-a u nastojanju da očuva i odbrani teritorijalni integritet Srbije – dodao je Dodik.

Proudly powered by WordPress