Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Punjeni pileći karabataci

Sastojci:

  • 8 otkoštenih karabataka
  • sol i papar
  • 2 kašike maslinovog ulja

Nadjev:

  • 60 g sviježih krusnih mrvica
  • 60 g ribanog topivog sira
  • 1 jaje
  • 3 kašike ribanog parmezana
  • 2 kašike nasjeckanog peršuna
  • 1 kašikica nasjeckane majčine dušice
  • 1 kašikica nasjeckanog ruzmarina
  • 1 režanj češnjaka (bijelog luka )
  • 1 stručak ruzmarina
  • kriške limuna

Priprema:

Najprije napravi nadjev tako što će se u posudu za miješanje staviti mrvice, oba sira, jaje, peršun, majčinu dušicu, ruzmarin i češnjak,  i izmiješati u jednolčnu masu. Sve prekriti i ostaviti sa strane do upotrebe.

  • Meso operati i dobro posušiti, pa ako nije otkošteno, odvojiti kosti, lagano ga posoliti i položiti ga što ravnije na dasku za rezanje. Na svaki komad mesa po sredini stavi jednu kašiku nadjeva.

    Sve fino urolati i zavezati kuhinjskim koncem na par mjesta. Meso premazati sa malo ulja i posložiti u pekać obložen papirom za pečenje. Sve posputi natrganim svježim ruzmarinom i peći u ugrijanoj pećnici na 220 stupnjeva oko 35 minuta dok sve lijepo ne porumeni i kožica postane hrskava.

    Pečeno meso izvaditi iz pećnice i pustiti da se odmori 10-tak minuta. Prebaciti na servirani tanjir i preliti sa sokom od pečenja koji se skupio na dnu pekača. Sve posuti sa još malo natrganog ruzmarina, ukrasiti kriškama limuna i servirati uz pečeno ili kuhano povrće i salatu.

 

Proudly powered by WordPress