Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nezapamćena operacija u banjalučkoj bolnici: Odstranjen tumor od 31,3 kligrama

Naime, nakon operacije i njegovog odstranjivanja utvrđeno je da je tumor težak nevjerovatnih 31 kilogram i 300 grama!

U UKC Banja Luka su danas istakli da rade izuzetno širok spektar veoma komplikovanih operativnih zahvata iz svih hirurških oblasti, ali da se ovaj posljednji, koji je urađen 30. avgusta, posebno izdvaja zbog veličine, te težina tumorske mase.

– Na Kliniku za opštu i abdominalnu hirurgiju 26. avgusta ove godine primljena je pacijentica P.S. (52) po hitnom protokolu u sklopu premještaja sa odjela gastroenterologije, sa izrazito velikim tumorom abdomena. Odmah je urađena kompletna dijagnostika, koja je potvrdila postojanje tumora velikih dimenzija – istakli su u UKC Banja Luka.

Zbog komplikovanosti i zahtjevnosti operativnog zahvata u hirurški tim su odmah uključeni specijalisti sa više različitih klinika.

– Operativni zahvat je trajao četiri sata, a završen je uspješnim odstranjem tumora lijevih adneksa, te plastikom prednjeg trbušnog zida. Tumorska masa iznosi 31 kg i 300 grama. Postoperativni tok je protekao bez komplikacija. Tumorska masa navedenih dimenzija je zaista nesvakidašnji prizor, jer čak ni stariji hirurzi ne pamte da je odstranjen tumor sličnih karakteristika – naglasili su u banjalučkoj klinici.

Hirurškim timom u koji je bilo uključeno 11 ljudi, od ljjkara preko anesteziologa do instrumentarki, rukovodio je hirurg Zoran Aničić, a pojašnjeno je da je sama operacija  imala tri zadatka i to vađenje tumora, odstranjenje viška kože sa trbuha, te održavanje stabilnosti pacijentice nakon dekompresije preostalih organa.

– Svi dati ciljevi su ispunjeni, te se pacijentica šesti postoperativni dan otpušta kući. Tumor je otkriven dolaskom pacijentice kod porodičnog ljekara, a dijagnostičke procedure u UKC RS su ukazivale da se radi o tumoru saa lijevog jajnika – poručili su ljekari.

Proudly powered by WordPress