Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ne žele knjižiti vojnu imovinu na državu: Dodik preko Han Pijeska blokira put BiH u NATO

Očekivano, Pravobranilaštvo RS uložit će apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražiti odgodu izvršenja odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekat Veliki Žep) bude uknjižena na BiH, piše novinska agencija Patria.

RS, poručeno je tražit će blokadu izvršenja sudske odluke, dok ne bude usvojen zahtjev za reviziju postupka u tom slučaju, piše Glas Srpske.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da će dati nalog da sporna imovina ne bude upisana kao svojina BiH i da će Narodna skupština RS donijeti odluku o tome.

Blokada ove odluke, odnosno odbijanje vlasti RS da uknjiže najveći vojni kompleks u BiH na državu nije samo pravne naravi. Jasno je to po redosljedu poteza.

Prvo Pravobranilaštvo RS koristi pravne lijekove, a onda Dodik u priču uključuje zakonodavnu vlast koja mu je alibi za njegove planove.

Politika manjeg bh. entiteta „ne ulasku BiH u NATO“ prelama se upravo sada na Han Pijesku. Na teritoriji RS nalaze se još 23 lokacije koje treba da pređu u vlasništvo države.

Jedan od uvjeta za aktiviranje MAP-a našoj zemlji je upravo knjiženje vojne imovine na državu.

Odbijanjem da Han Pijesak bude državni, a da entitet nema više prava na ovu imovinu, Dodik najdirektnije blokira put BiH ka NATO-u.

 

Pred julski Samit NATO Saveza u Varšavi, Dodik je poručio:

-Da li će se otići u NATO o tome će definitivno odlučiti narod u RS-u i to na referendumu, rekao je Dodik u junu ove godine, ističući da nisu u pravu oni koji govore da se takav referendum ne može održati.

On je naglasio da bez odluke RS ni BiH ne može ići ka NATO-u. Stoga, odbijanje da se Han Pijesak uknjiži na državu nije iznenađenje.

Znakovito je da ova odluka vlasti u RS dolazi sam dan nakon što su se u Briselu sastali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i generalni sekretar NATO Saveza Jens Stoltenberg koji je pohvalio progres BiH u realizaciji zadataka za aktiviranje MAP-a.

Dodikov potez, progres koji je bio vidan sada zaustavlja. Općepoznata je stvar da je Rusija ta koja ne želi da BiH postane članicom NATO Saveza, te da čini sve kako bi i Srbiju, a našu zemlju preko RS blokirala.

Proudly powered by WordPress