Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ibro Berilo:Političar koji je promijenio sve stranke, za glasove daje od junica do bajke Buroj Ozone

Jedan je Ibro Berilo. U tri mandata bio je načelnik Općine Trnovo (Federacija BiH). Mnoge afere vežu se za njegovo ime. Kancelarija mu je okićena različitim stranačkim dresovima. Pod motom „sve za načelničku funkciju“ Berilu nije mrsko prelaziti iz stranke u stranku, piše novinska agencija Patria.

Na općinskim izborima 2004. i 2008. godine pobijedio je kao kandidat Stranke za BiH za načelnika Općine Trnovo ( u Federaciji BiH). Prije osam godina Centralna izborna komisija BiH i Tužilaštvo BiH istraživali su prijavu SDA da li je Berilo doniranim junicama kupovao glasove. I naravno, kao i sve slične istrage i ova je završena bez rezultata.

Neprikosnoveni vladar Trnova potom se do 2012. godine pokušao „upisati“ u SDA, a oblijetao je i oko SBB.

I onda se skrasio u SDP BiH. Ova stranka na izborima prije četiri godine kandidovala ga je ponovo za načelnika i opet je pobijedio.

Iako je još uvijek bio član Glavnog odbora SDP BiH, Berilu to nije smetalo da 2014. godine pređe u Demokratsku frontu. Kada je stranka Željka Komšića izašla iz vlasti, ponovo se vratio u SDA.

Ova stranka sa svojim koalicionim partnerom SBB-om kandidovala ga je na predstojećim izborima za načelnika.

I tako Ibro Berilo više od deceniju obmanjuje birače i dovodi ih u zabludu, kako svojim stranačkim transferima, tako i bajkama o raznim projektima, investicijama na području njihove Općine.

Svako ko je otišao na Bjelašnicu mogao se uvjeriti u Berilove sposobnosti da od ove nekada olimpijske ljepotice napravi planinsko ruglo. Nije ni ostatak općine u boljem stanju. Berilu, vječnom vladaru, bitno je da ostane u fotelji, a infrastruktura, rješavanje životnih problema građana i sve ostalo zbog čega i jeste na načelničkoj funkciji za njega su sporedna stvar.

Od junica nekad, danas je dogurao načelnik Trnova čak i do projekta Buroj Ozone, „najvećeg turističkog grada na Balkanu“.

Oko ovog projekta sve je sumnjivo od samog početka. Potpisan je ugovor na 99 godina kojem je firmi iz UAE dato pravo gradnje. Zakon o koncesijama na kantonalnom i federalnom nivou ne poznaju vremenski rok od 99 godina, već maksimalno 50 godina davanja određenog zemljišta pod koncesiju.

Berilo se poziva na Zakon o stvarnim pravima. Ugovor nikada nije dao da se javno objavi, a uporno tvrdi da je sve transparentno.

Postavljanje kamena temeljca i izgradnja prvo su trebali započeti u aprilu, pa onda u junu ove godine. Međutim, općina Trnovo još uvijek čeka na turistički grad poznatiji kao Buroj Ozone.

Nakon toga data je informacija da radovi počinju 5. jula, a potom je sve bez pojašnjenja prolongirano za 19. septembar.

Baš kao i prije osam godina junicama koje su dobro došle za prikupljanje glasova, sada će Berilo bajkama o kompleksu Buroj Ozone i porukama da u Trnovu nijedan čovjek neće biti nezaposlen, dobiti glasove zbunjenih birača koji niti više mogu upratiti u kojoj je on stranci, niti kakva im je sve obećanja davao.

Bilo je još ptica selica iz stranke u stranku, ali Ibro Berilo definitivno je rekorder jer to radi hokejaškom brzinom. Čak je rekorder i po neispunjenim obećanjima.

Proudly powered by WordPress