Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novalić i Vlada se hvale, ali FDS nije kupio BAT, već fantomska firma iz Beča

Vlada FBiH danas je prodala 39,9% dionica Fabrike duhana Sarajevo (FDS) čiji kupac je kompanija CID Adriatic Investments GmbH (CID), ali se pompezno saopćilo da je kupac dionica FDS-a British American Tobacco, piše novinska agencija Patria.

Nakon uspješnog završetka CID-ove ponude za preuzimanje preostalih dionica FDS-a, British American Tobacco će sa CID Adriatic Investments GmbH ući u ekskluzivne pregovore o mogućoj kupovini dijela duhanskog poslovanja FDS-a.

–   Bilo kakav dogovor o kupovini dijela duhanskog poslovanja bit će podložan due diligenceu, kao i dobijanju svih potrebnih regulatornih odobrenja, saopćeno je iz British American Tobacco-a.

Dakle, jasno je da BAT još nije ušao na bh. tržište ma koliko se premijer Fadil Novalić trudio najaviti poslovanje gigantske kompanije u BiH. No, vrlo interesantno je pogledati šta je taj CID Adriatic Investments GmbH, čiji je to fond i kako posluje.

CID Adriatic Investments GmbH, je ”kompanija” osnovana u Beču maja ove godine, a ima samo dvoje zaposlenih. Direktor je Walther Alexander, inače ime koje se u Beču pojavljuje u 38 kompanija, a većina je na istoj adresi.

O njemu se govorilo i u austrijskom Parlamentu, a bio je vezan za veliku aferu u Italiji oko sumnjivih transkcija.

On je u razgovoru za novinsku agenciju Patria tražio pitanja pismenim putem, ali odgovore još nismo dobili. Da li je ovo fiktivna firme iza koje stoje ljudi iz BiH otkrit će se vremenom i to onda kada i ako BAT krene u pregovore oko kupovine FDS-a.

Halil Čengić, predsjednik udruženja „Dividenda“ istakao je da su dionice prodate po izuzetno niskoj cijeni.

– To je izuzetno niska cijena za sve ono što kupac dobija. A, posebna pirča je taj Fond CID. Ko stoji iza toga, ja mislim da su to oni koji već imaju po 10 posto dionica, a znaju oni ko su – istakao je Čengić, koji je dodao da će se stvarna cijena FDS-a otkriti kada i ukoliko British American Tobacco-a uđe u pregovore oko kupovine dijela FDS-a.

Proudly powered by WordPress