Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Danas dan D: Ustavni sud BiH „presuđuje“ o (ne)održavanju referenduma u RS

Na današnjoj 99. plenarnoj sjednici Ustavnog sudaBiH bit će razmatrane tri tačke dnevnog reda: 1.Zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine, Odluka o ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske; 2. Informacija o izvršenju odluke broj U 3/13 od 26. novembra 2015. godine i 3. Zahtjev za donošenje privremene mjere u predmetu broj U 10/16, Zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o raspisivanju republičkog referenduma broj 02/1-021-894/16 od 15. jula 2016. godine, piše novinska agencija Patria.

Tačka 2. predloženog Dnevnog reda, napomena je iz Ustavnog suda BiH, razmatrat će se u zavisnosti od odluke koju Ustavni sud BiH donese pod tačkom 1. Dnevnog reda.

Narodna skupština RS 15. jula ove godine donijela je uprkos odluci Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine kojom je 9. januar proglašen neustavnim praznikom, odluku o raspisivanju republičkog referenduma za 25. septembar na kojoj bi se građani manjeg bh. entiteta trebali izjasniti o obilježavanju ovog datuma kao Dana Republike Srpske.

Referendumsko pitanje je, stoji u Odluci NSRS, „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“.

Prije nego je NSRS donijela Odluku o održavanju referenduma, Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske, kojim je predsjedavao predsjednik Nedeljko Čubrilović, 17. juna ove godine utvrdio je Zahtjev za preispitivanje Odluke Ustavnog suda BiH, koji se odnosi na neustavnost 9. januara – Dana RS.

-Zahtjev za preispitivanje Odluke Ustavnog suda BiH kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima, a odnose se na proslavu Dana Republike Srpske – 9. januara, nakon sjednice Odbora otpremljen je iz Narodne skupštine RS Ustavnom sudu BiH na razmatranje, navodi se u saopćenju Narodne skupštine RS-a.

U zahtjevu se traži da Ustavni sud BiH ponovno razmotri svoju odluku i da je poništi.

Nakon toga, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović 24. avgusta podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska zbog odluke o raspisivanju entitetskog referenduma o Danu RS koju je Narodna skupština RS usvojila 15. jula 2016. godine.

Izetbegović je zatražio od Ustavnog suda BiH da utvrdi da je sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske o održavanju referenduma protivna Ustavu BiH te da odluku stavi van snage.

Dodatno traži i da Ustavni sud obaveže NSRS da preduzme sve aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na toj odluci Narodne skupštine Republike Srpske.

Izetbegović je od Ustavnog suda BiH zatražio da donese privremenu mjeru obustavljanja primjene sporne odluke Narodne skupštine Republike Srpske do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Odbor za ustavna pitanja NSRS zatražio je potom 5. septembra od Ustavnog suda BiH da odbaci zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića te predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića i dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića koji su tražili da se odluka o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske stavi van snage.

Ustavni sud BiH posljednjih je mjeseci pod žestokim političkim pritiskom političara iz RS koji svojim izjavama atmosferu dovode do usijanja.

Insistiraju na tome da sudije Ustavnog suda BiH shodno zahtjevu NSRS preispita svoju odluku iz novembra 2016. godine te je stavi van snage.

Šta se može dogoditi na sutrašnjoj sjednici?

Sudije Ustavnog suda BiH, ukoliko prihvate zahtjev NSRS i revidiraju vlastitu odluku, sami će urušiti svoj dignitet, a time i značaj ove najviše pravosudne instance u državi.

Ukoliko se to dogodi, referendum neće biti održan 25. septembra i time će politika Milorada Dodika izvojevati pobjedu.

Drugi scenarij je da sudije Ustavnog suda BiH ne prihvate zahtjev NSRS, čime će otvoriti prostor Dodiku za održavanje referenduma čije su pripreme u punom jeku.

U takvom scenariju sudije bi onda razmatrale i informaciju o izvršenju Odluke od 26. novembra 2015. godine, a potom i Izetbegovićev zahtjev da se donese privremena mjera obustavljanja primjene sporne odluke Narodne skupštine Republike Srpske do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Ukoliko bi Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru, onda bi Dodik opet posegnuo za održavanjem referenduma.

Tačka 2. predloženog Dnevnog reda, napomena je iz Ustavnog suda BiH, razmatrat će se u zavisnosti od odluke koju Ustavni sud BiH donese pod tačkom 1. Dnevnog reda.

To znači ako Ustavni sud BiH prihvati prigovor NSRS nema potrebe da se razmatra tačka 2. dnevnog reda, ali će se konstatovati da nije provedena Odluka Ustavnog suda BiH u roku od 6 mjeseci.

Ukoliko odobije zahtjev NSRS, Ustavni sud BiH daje nalog da se izreka presude ugradi u Zakon o praznicima RS. U tom slučaju Ustavni sud BiH bi trebao dostaviti Tužilaštvu BiH rješenje o izvršenju Tužilaštvu BiH, koje na temelju toga ima zakonsku mogućnost da pokrene krivični postupka protiv osoba odgovornih za neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH.

PIC pozvao vlasti RS da ne održe referendum, Rusija uz Dodika

Članice Vijeća za implementaciju mira u BiH na sjednici održanoj 30. avgusta, donijele su zajedničku izjavu uz izdvojeno mišljenje Rusije. Između ostalog u izjavi je navedeno.

-Ustavom BiH nedvojbeno je utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH. U tom kontekstu, predloženi referendum u Republici Srpskoj, koji od birača u RS traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud BiH, je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi. Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne održe referendum.

Srbija ne podržava referendum

Premijer Srbije Aleksandar Vučić 9. septembra tokom razgovora sa Dodikom rekao je da Srbija ne podržava referendum u Republici Srpskoj, dok je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da će izjašnjavanje o Danu RS biti održano ako Ustavni sud BiH ne promijeni odluku.

Proudly powered by WordPress