Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Direktor KTK Visoko Senad Bilalović govori za Visoko.co.ba o aktuelnom problemu sa penzionerima

Povodom informacije koju smo objavili ranije a vezano za štrajkt radnika KTK Visoko zatražili smo i izjavu od direktora KTK Senada Bilalovića u kojoj nam je pojasnio pozadinu cijelog slučaja:

Direktor Bilalović je pojasnio da apsolutno nije problem u nekim spornim naknadnim imenima, kako navode neki pojedinci, za realizaciju transfera sredstava sa računa KTK Visoko dd u PIO/MIO Zenica jer su spiskovi penzionera sa datumima termina za penzionisanje u 2015. i 2016.godini urađeni na osnovu dostavljene evidencije u KTK Visoko od lokalnog i kantonalnog Biroa za zapošljavanje na kome je ova grupa „penzionera“ uz primanje naknade od 330KM bila prijavljena od 18-24 mjeseca.

Napravljena je potrebna dokumenatcija i predata u nadležne institucije. Zbog tehničkih nesporazuma za jednu osobu je putem nadležnog Ministarstva urađen zahtjev za uvrštavanje drugog penzionera koji je ispunio uvjete za penzionisanje znatno ranije (Mujanović).

Bilalović napominje da su ovi penzioneri (37+40) imali perioritet u rješavanju penzionisanja iako je i veći broj bivših radnika KTK Visoko također ispunjavao uvjete za penzionisanje i KTK Visoko je i njima dužan uplatiti vrijeme dok su boravili u KTK Visoko (otišli 2004-2009) u PREVENT, MAXI i neke druge firme). Također dio sredstva koja preostaju na računu KTK kod nadležnog PIO od sredstava privatizacije će se iskoristiti za povezivanja staža za „penzionere“ kojima termin penzionisanja dospijeva u 2016.godini. (Njih oko 60).

Problem je u tome što Poreska Uprava u ovom slučaju,vzbog vrlo složene problematike i ranijih prinudnih rješenja o naplati za već plaćeni porezni period mora dati potrebne saglasnosti PIO Zenica za plaćanje trasnsfera po Odluci Vlade Federacije BiH koja je donešena za porezni period koji treba biti uplaćen penzionerima,va to je 2011-2013.godina (PIO, zdravstveno osiguranje i doprinos za nezaposlene).

Svim penzionerima (77- već 30 dobija penzije!) je KTK Visoko uplatio, uz saglasnost Poreske Uprave od ovih sredstava period od 2001-2010.godine.
Očekuje se da će na sastanku koji bi se trebao u Kabinetu Vlade Federacije održati početkom naredne sedmice pokušati (uz prisustvo nadležnih iz Poreske Uprave i PIO Federacije, te predstavnika penzionera i Uprave KTK Visoko ) iznaći modus da se Odluka Vlade Federacije o realizaciji transfera realizira te da penzioneri KTK konačno dobiju rješenja o zasluženim penzijama.

Proudly powered by WordPress