Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Fišek pizze

Sastojci:

Za tijesto:

  • 400g brašna
  • 2,5dl voda i mlijeko ( pola – pola)
  • 1 kašika kvasca instant
  • 1 kašikica šećera
  • 1/2 kašikice soli
  • 2 kašike ulja

Za fil:

  • oko 100g šunke za pizzu
  • 100g sira tvrdog topivog
  • po potrebi kečap
  • suvi origano sušeni
  • po želji kulena 

Priprema:

Podgrijati vodu i mlijeko pa preliti kvasac i šećer i ostaviti da naraste.
Od brašna odvojiti 2 kašike i ostaviti za premijesiti tijesto
U kvasac sipati so i ulje pa izmiješati, dodavati i brašno pa zamijesiti glatko i mekše tijesto. Pokriti krpom i ostaviti da naraste. Nadošlo tijesto premijesiti, istanjiti na oko 5 mm debljinu i vaditi krugove.

Svaki krug premazati kečapom.

Filovati po želji, pri krajevima gdje će se preklapati filovati samo po sredini.

Preklopiti krajeve da se dobije fišek i vrh malo usukati.

Stavljati u pleh pa odmah u rernu.

Zagrijanu na 250 C.

Peći po potrebi da blago porumene, vruće premazati sa malo istopljenog maslaca ili ulja.

Služiti tople.

 

Proudly powered by WordPress