Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Početak kraja političke karijere: Ima li izlaza za Milorada Dodika?

Piše Maja Radević

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je jučer u Trebinju da će referendum o Danu RS-a biti održan 25. septembra kako je i planirano, jer je to “ključno i zakonsko pravo Republike Srpske“. Ipak, odluka Ustavnog suda BiH o donošenju privremene mjere kojom se zabranjuje održavanje referenduma dovela je Dodika u više nego nezavidnu poziciju: ako želi zadržati kakav-takav kredibilitet kod biračkog tijela, referendum mora održati, premda će to istovremeno značiti početak kraja njegove političke karijere.

U konfliktu sa svima

Nije tajna da su i mnogi istaknuti članovi SNSD-a priželjkivali drugačiji rasplet subotnje sjednice Ustavnog suda. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je uoči sjednice da “postoji teoretska mogućnost“ da referendum bude otkazan ako Ustavni sud BiH prihvati apelaciju Narodne skupštine RS-a. Praktično, vapio je za takvim ishodom. To se, ipak, nije dogodilo, a jedino što sada preostaje Dodiku jeste da u svojoj besmislenoj političkoj avanturi ustraje do kraja. Pri tome je već duboko “zaglibio“ u konflikt, ne samo s međunarodnom zajednicom nego i s političkim predstavnicima iz oba bh. entiteta. Stav političara iz Federacije o referendumu je poznat, ali jučerašnjom objavom SNSD-a o povlačenju iz medijske kampanje (navodno u korist Komisije za provođenje referenduma), Dodik je na sebe navukao bijes i opozicionih stranaka RS-a okupljenih unutar Saveza za promjene, koji su odlučno poručili da neće tolerirati providne predizborne manipulacije predsjednika RS-a.

Sve to dogodilo se nakon možda i najbolnijeg udarca koji je Milorad Dodik morao pretrpjeti: izostanka podrške vlasti Srbije iz koje su jasno dali do znanja da se neće miješati u pitanje (ne)održavanja referenduma. Aleksandar Vučić, premijer Srbije, prvenstveno je prinuđen voditi računa o interesima svoje zemlje i njenom evropskom putu. Sva prethodna sokoljenja o raznim pitanjima koja su dolazila iz Beograda pala su u vodu. Jer, kad se podvuče crta, kad dođe mak na konac, Beograd ipak ne želi platiti ceh Dodikovih avantura.

S druge strane, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH otvoreno su poručili da neće prihvatiti pokušaje opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti slabljenja institucija BiH. Ambasada SAD-a je, što su primijetili mnogi, reagirala oštrije nego što su to do sada uobičavali.

– Mi nismo rekli da ne provodimo odluku Ustavnog suda, mi je provodimo, nama nije rečeno kako da je provodimo. Odlučili smo da je provedemo putem referenduma. Što je neko histeričan, nervozan, taman on dolazio i iz Ambasade SAD-a, to je njihov problem. Na nama se neće vježbati ni Amerikanci, niti bilo ko drugi – poručio je jučer vidno nervozni Dodik, reagirajući na saopćenje Američke ambasade.

Jasna poruka

Unatoč tobožnjoj odlučnosti i nepokolebljivim stavovima koje iznosi u javnosti, predsjednik Republike Srpske bolno je svjestan činjenice da je SAD previše uložio u održavanje mira i stabilnosti u BiH i na Balkanu kako bi sada tek tako dozvolio da sve ono što je zajedno s domaćim predstavnicima vlasti strpljivo gradio u proteklih 20 godina, jednostavno ode u vjetar zbog jeftinog prikupljanja političkih poena jednog višestruko kompromitiranog političara kakav je Dodik. Podjednako su iluzorne i prijetnje nekakvim budućim referendumima o otcjepljenju RS-a, jer ako bi zaista postala “nezavisna i samostalna“, Republika Srpska ekonomski ne bi mogla opstati duže od sedam dana. No, ne treba ih zanemariti. Referendum zakazan za 25. septembar donijet će probleme prvenstveno Dodiku i RS-u. Potpuno nedvosmisleno je rečeno u saopćenju Američke ambasade.

– Apeliramo na rukovodstvo Republike Srpske da se uzdrži od održavanja referenduma jer bi to bilo direktno kršenje odluke Suda. Nepoštivanje odluke Suda značilo bi podrivanje pravne države, stavljanje RS-a u izolaciju i nesigurnost i direktno osporavanje državnog pravosuđa. Ovakve politike nisu u interesu građana Bosne i Hercegovine, time ni građana Republike Srpske, jer se svi oni suočavaju s brojnim socijalnim i ekonomskim problemima − navedeno je.

Ako se, uprkos odluci Ustavnog suda, nastavi s aktivnostima vezanim za referendum, to će predstavljati prijetnju vladavini zakona, te na taj način i prijetnju stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu zemlje.

Sve to dobro zna Milorad Dodik, koji je, patetično, na zvaničnu web-stranicu SNSD-a stavio svoju fotografiju s Vladimirom Putinom, uz spektakularnu najavu sastanka s predsjednikom Rusije 22. septembra u Moskvi. Na njegovu žalost, najviše čemu se Dodik može nadati u Moskvi jeste diplomatska izjava kako je Rusija „prijatelj srpskog naroda“. Putin, poznato je, trenutno ima mnogo prečih problema od Republike Srpske i nebuloznih predizbornih vratolomija u koje se upleo njezin predsjednik.

Proudly powered by WordPress