Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Stolac: Mrtvi i dalje na biračkom spisku, HDZ popunjava glasačke listiće iz inostranstva

Ivan Perić je najveći krivac zbog svih nepravilnosti i propusta s biračkim spiskovima u Stocu na kojem se još uvijek nalazi preko 350 umrlih ljudi. Umjesto da ih skine sa biračkog spiska, a što je prema zakonskom roku morao učiniti do 18.avgusta, Perić se samo formalno i lažno pokriva tako što govori da je korekcije uputio Matičnom uredu, piše novinska agencija Patria.

A u Matičnom uredu vedri i oblači načelnik Stjepan Bošković koji je šef Periću ili je Perić vjerovatnije njemu. Tako načelnik Perićev dopis Matičnom uredu baca u koš, Perić ostaje čist jer je intervenisao, ali mrtvaci ostaju na biračkom spisku i daju glas HDZ-u i načelniku Boškoviću kakva je praksa bila i proteklih 12 godina u tri Boškovićeva mandata

Dalje, zbog utvrđenih očitih nepravilnosti s glasanjem birača u inostranstvu postoji dovoljno argumenata da se predsjednik OIK-a Perić pozove i na krivičnu odgovornost, a pojedina stolačka udruženja povratnika najavljuju i mogućnost podizanja krivične prijave. U čemu je zavrzlama.

Naime, riječ je o glasačima koji glasaju u inostranstvu i koji se stvarno nalaze u Austriji, Italiji ili Njemačkoj, a njihovi glasački listići samo se dobace do Zagreba, Splita ili Dubrovnika gdje tu poštu primaju aktivisti HDZ-a raspoređeni po hrvatskim gradovima, otvaraju poštu, popune glasačke listiće, krivotvore potpise ljudi na koje je pošta upućena, zatvore koverte s glasom zaokruženim za HDZ i načelnika Boškovića i vrate poštu na CIK.

Kandidat za načelnika Stoca Salmir Kaplan i ove je dokaze predočio CIK-u i sada je na CIK-u i njenom predsjedniku da reaguju po prijavi i otvore postupak. Prema pouzdanim saznanjima već do sada je preko 40 takvih glasova iz Hrvatske upućeno prema CIK-u.

Proudly powered by WordPress