Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Carl Linde i proizvođači piva

I dok su u fokusu građana Bosne i Hercegovine oktobarski izbori, u Minhenu je prije šest dana, tačno u podne otvoren Oktoberfest.

Najpoznatiji festival piva na Svijetu otvorio je gradonačelnik Minhena g. Diter Rajter, zabijanjem slavine u veliko drveno pivsko bure, dok je prvu kriglu ispio bavarski premijer g. Horst Zehofer.

No da li znate cijelu priču?

Oktoberfest u Minhenu je najveći narodni festival u svijetu. Danas, Linde svoje goste na ovome događaju dočekuje u pet velikih šatora. Ipak, veze Linde grupacije sa pivom idu mnogo dalje u prošlost. Zapravo, industrija pive je igrala ključnu ulogu na samom početku Grupacije. Godine 1870, osnivač, Carl Linde je napravio pionirski proboj u tehnologiji hlađenja koji je učinio historijsku rekonstrukciju u industriji piva – te postavio temelje za današnju Linde grupu.

linde-2-augustGodine 1837, Minhen je bio pod epidemijom kolere, tako velike da je Oktoberfest morao biti otkazan te godine. Također u Minhenu je u to doba bio i dvadesetosmogodišnji Carl Linde. Udobno smješten u proizvodnim halama Spaten pivovare, mladi vanredni profesor na Politehničkom Univerzitetu Minhen, užurbano je radio mjesecima na mašini koja će da promijeni svijet proizvodnje piva. Razlog žurbe je bio rok koji je Linde dobio od Bavarskog ureda za patente, da dokaže da njegov koncept jednostavne i veoma efikasne mašine za hlađenje funkcioniše u realnosti. Rok za pokretanje uređaja je bio 22.01.1874.g. U suprotnom, ostaje bez patenta.

Njemački pivar Sedlmayr vjeruje u Linde-a

U to vrijeme, Spaten pivovarna je bila najrazvijenija u Minhenu. Njen vlasnik, Gabriel Sedlmayr, inspirisan tehničkim ekspertizama mladog Lindea odlučio je da finansira njegov rad. Vođen istom strašću prema tehnologiji, Gabriel je uvidio ogromni potencijal Lindeove mašine. Bio je i više nego upoznat sa važnošću temperature u procesu proizvodnje piva. Kada koristite kvasac koji fermentira na dnu, temperatura tokom fermentacije ne bi nikad trebala da se spusti ispod -4 °C  niti da ide iznad +9 stepeni °C – što je bilo teško postići,. A tokom vrućih ljetnih mjeseci skoro nemoguće. Tokom zime su se skupljale ogromne količine prirodnog leda i skladištile u tamnim podrumima pivara, u kompleksnim procedurama, da bi ljeti mogli proizvesti kvalitetno pivo. I naravno, pivo mora biti hlađeno tokom transporta.

linde-3Prvi Linde frižider je prodat pivari u Trstu, Italija.

Carl Linde je svojim izumom revolucionirao proizvodnju piva.
Nakon skoro godinu dana napornog rada, Lindeova mašina još nije bila spremna. Imao je samo par dana do isteka roka da dobije patent. Da bi stvar bila još gora, pokretanje same mašine se pokazalo teškim. Methil eter koji je koristio kao rashlađivač se pokazao lošim, eksplozivnim i kontinuirano je curio iz kompresora. Te zaptivač od žive nije radio kako treba.

Kako je vrijeme prolazilo a pritisak od investitora rastao, Linde je pokušao da koristi amonijak kao rashlađivač – i gle čuda, mašina je napokon proradila. Historijski pokušaj desio se 20.01.1874.g., dan prije isteka roka. To je bio potez koji je promijenio život Lindea i pivara. Nakon toga, Linde je dobio patent za novi rashladni uređaj – prvi korak u formiranju ”Gesellschaft für Lindes Eismaschinen Aktiengesellschaft”, kompanije koja će poslije postati Linde AG. I baš kao što su Linde i Sedlmayr predvidjeli, pivare širom Evrope su postale Lindeovi najbolji kupci. U samo par mjeseci, Linde frižideri su izvoženi u pivare u Italiji, Holandiji i Danskoj.

I tako je pivo postalo katalist za osnivanje globalno prisutne Linde Grupe današnjice, činjenica koju vjerovatno zna veoma mali broj od šest miliona ljudi koji piju pivo na Oktoberfestu.

Proudly powered by WordPress