Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dodik: Sada smo se dobro uvježbali i možemo odgovoriti na pravi način na svako ponižavanje RS

Milorad Dodik, predsjednik RS-a obratio se novinarima u Narodnoj skupštini RS-a gdje je ponovio da je ovo prvi referendum u RS-u od Dejtona i da je to njihovo zakonsko pravo, piše Patria.

– Bilo je mnogo špekulacija i prizivanja. Oni koji su izašli pokazali su zrelost. Imamo pozitivne rezultate referenduma, sasvim mali broj je onih koji su suprotno glasali. Ovaj dan će nesumnjivo ući u historiju i mnogi će se pozvati na ovaj dan. Smatramo da smo imali pravo na ovo i pored svih zabrana. Ustavni sud je rekao da član 3. Zakona o praznicima treba prilagoditi, ali nisu rekli na koji način. Mi smo sproveli referendum i sada znamo kako. Stanovništvo nije spremno da se odrekne 9. januara. Niko više ne može zanemariti odluku i volju naroda – kazao je Dodik.

On je dalje kazao da je ovo je reakcija na ranije akcije.

– RS nema čega da se plaši idemo dalje i nastavljamo da radimo po našem planu i programu. Sada smo dobro uvježbali i možemo da odgovorimo na pravi način na svako ponižavanje Republike Srpske. Sutra ću nastaviti da radim, jer je normalan radni dan. To što Izetbegović govori to već odavno znamo, samo fali u govoru njegovom da je on pokrenuo ovu priču – kazao je Dodik.

Predsjednik manjeg bh. entiteta ponovo se obrušio na Ustavni sud BiH kazavši da je neophodno da stranci odu iz njega. Također, nije poštedio ni visokog predstavnika u BiH istakavši da je u više navrata isti narušavao i kršio Dejtonski mirovni sporazum.

Ustavni sud je potpuno jedna institucija koja je bez javne kontrole. Ona nije pod kontrolom društva. Jeste Ustavom predviđeno njegovo postojanje, ali Ustavni sud funkcioniše po zakonu koji su sami sebe propisali – istakao je Dodik potcrtavši da su “Srbi istreniran politički narod”.

– Mi vodimo ozbiljne politike i jasno i otvoreno smo rekli na koji način se odnosimo prema BiH – istakao je Dodik.

Inače, Dodik je u više navrata vrlo neprimjereno obraćao se novinarima s neprikladnim porukama kako se bave špekulacijama i lažima

Proudly powered by WordPress