Sastojci:
- 6 velikih jaja
- 260 g abc sira
- 57 g putera/maslaca
- 96 g mlijeka (7 kašika
- 88 g brasna za kolace
- 28 g gustina
- 1/4 cajne kašikice soli
- 23 g limunovog soka (2 i pol kašike)
- 1/4 cajne kašikice cream of tartar (vinski prašak za pecivo)
- 165 g šećera (kristal)
Priprema:
Razdvojite bjelanjke i žutmnjke. Bjelanjke stavite sa strane da se ‘zagriju’ do sobne temperature.
Sistemom na paru otopite maslac i krem sir u mlijeku dok ne dobijete glatku homogenu smjesu. Maknite sa štednjaka i dodatno izmiksajte da smjesu potpuno izgladite (ako je potrebno).
Prosijte brašno za kolače, gusnell i sol zajedno.
U pripremljenu smjesu od maslaca, sira i mlijeka redom dodajte: prosijano brašno s gusnellom i soli, dio kristal šećera (55 g), žumanjke i sok od limuna. Miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu (desna posuda).

Miksajte bjelanjke na srednjoj brzini. Kada se pjena počne formirati dodajte vinski prašak za pecivo. Postupno dodajte dio po dio preostalog kristal šećera (110 g) dok ne dobijete sjajnu pjenu srednje čvrstih vrhova (lijeva posuda na prethodnoj slici).
Pažljivo umješajte dobivenu smjesu bjelanjaka dio po dio u žutu smjesu pazeži da ne ‘izbijete’ zrak iz bjelanjaka. Rezultat bi trebala biti žuta homogena prozračna smjesa kao sa slike.

Peći na 160 stupnjeva cca 60min u okruglom kalupu promjera 20 cm sa visokim stranama, barem 8 cm stavljenom u tepsiju koja je do pola kalupa za pečenje uronjena u vruću vodu.
VAŽNO: Nakon sat vremena ugasiti pećnicu, ali pustiti još pola sata da se ohladi u njoj. (zatvorenih vrata) Pazite na vruću vodu kada vadite kolač van!