Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

JU “Dom zdravlja Visoko”: Demant na istup u radijskoj debati kandidatkinje DF-a za Općinsko vijeće

U radijskoj debati emitovanoj na RTV Visoko dana 27.09.2016.godine, kandidatkinja Demokratske fronte za Općinsko vijeće Visoko gospođica Sarač Ema je iznijela niz neistina usmjerenih na organizaciju rada u Javnoj ustanovi “Dom zdravlja” Visoko.

U pomenutoj debati, gospođica Sarač navela je da je u JU “Dom zdravlja” Visoko „ukinuto porodilište zbog tehnološkog viška“, što uopće nije tačno. U skladu sa članom 98. stav 1. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Sl. Novine F BiH broj 46/10) organizovanje službe ginekologije i porodiljstva je definirano kroz bolničku zdravstvenu zaštitu (sekundarna zdravstvena zaštita) bilo da je riječ o bolnici općeg ili specijalističkog tipa. Zadesni i hitni porodi se obavljaju u JU “Dom zdravlja” Visoko. Pružanje usluga zdravstvene zaštite žena se vrši u skladu sa Standardima i normativima zdravstvene zaštite propisanih od strane Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine. Prostor ranijeg porodilišta je adaptiran i ustupljen bez naknade Satelitskom hemodijaliznom centru Kantonalne bolnice Zenica, u kojem se obavlja hemodijaliza za pacijente iz Visokog i susjednih općina.

Također, iznesena je netačna tvrdnja da u JU “Dom zdravlja” Visoko ne postoji “Dječiji dispanzer”. Pružanje zdravstvene zaštite predškolskoj djeci organizovano je kroz službu Zdravstvene zaštite predškolske djece (od 0 do 6 godina) na nivou tri pedijatra od kojih dva ljekara rade u prvoj smjeni, a jedan u drugoj smjeni. Za stanovništvo starije od 6 godina zdravstvene usluge se pružaju u Porodičnoj medicini, jer prema Standardima i normativima za stanovništvo koje je obuhvaćeno porodičnom medicinom prestaju djelovati službe Opšte medicine i Zdravstvene zaštite školske djece i omladine. Također, informišemo javnost da Planovi i programi specijalizacija za doktore medicine (Sl. Novine F BiH broj 62/15) više ne predviđaju postojanje specijalizacije iz školske medicine.

Naplaćivanje zdravstvenih usluga u JU “Dom zdravlja” Visoko vrši se u skladu s Odlukom o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima pružanja zdravstvene zaštite koju je donijela Vlada Zeničko – dobojskog kantona. Zdravstvene usluge po ovoj Odluci, djeci (i ostalim oslobođenim kategorijama osiguranih lica) se ne naplaćuju. Usluge koje se ne finasiraju ugovorom sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i nisu obuhvaćene gore navedenom Odlukom, a za koje JU “Dom zdravlja” Visoko ima kadrovske i materijalno tehničke uslove se naplaćuju svim korisnicima zdravstvenih usluga na osnovu Tarife zdravstvenih usluga propisane od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.

Odgovorno tvrdimo da se pružanje zdravstvene zaštite u JU “Dom zdravlja” Visoko vrši u skladu sa svim važećim zakonskim propisima koji se odnose na zdravstvenu djelatnost. Ovom prilikom sugerišemo svim kandidatima i budućim vijećnicima u Općinskom vijeću Visoko da se prije javnih istupa informišu o stvarnim činjenicama vezanim za temu koju iznose kako bi na najbolji i argumentovan način zastupali interese građana.

JU „Dom zdravlja“ Visoko

Proudly powered by WordPress