Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FAKTOR/ Halim Zukić, kandidat za načelnika Visokog: Pravo na rad je osnova za dostojanstven život

Halim Zukić, kandidat Koalicije SDA-SBB za načelnika općine Visoko, nakon objave kandidature kazao je sugrađanima da bi njegov rad u općini bio u potpunosti volonterski. Govori da se unaprijed odriče plaće, dnevnica, putnih troškova i ostalih načelničkih naknada, koje bi, kako kaže, preusmjerio u socijalne svrhe. Zukić u intervjuu za Faktor govori o tome šta ga je podstaklo da se kandidira na izborima, te o planovima za razvoj Visokog ako pobijedi.

Šta će biti prioritet Vašeg djelovanja u općini Visoko ako pobijedite na izborima?

ZUKIĆ: Uz brojne potencijale koje ima naš grad, od geografske pozicije, prometne povezanosti, historijskog bogatstva, tradicije i poduzetničkog duha građana, definitivno, prije svega, želim stvoriti pretpostavke za nova upošljavanja. Pravo na rad je osnova za dostojanstven i smislen život. Sve ostalo će doći po sebi.

Koji je najveći problem s kojim se suočava Visoko i kako ga namjeravate riješiti?

ZUKIĆ: Prije svega, nedostaje ideje i spremnosti za promjene nadležnih organa. Neki od najvećih problema su nezaposlenost, loša infrastruktura, okoštali javni sektor i neefikasnost općinskih organa. Upotrijebit ću sve svoje vještine, iskustvo, energiju i radne navike kako bih riješio sve ove probleme. Više se osjećam kao privrednik nego kao političar. Pokušat ću znanje iz ove oblasti integrirati u funkciju načelnika. Koristit ću stečena poslovna poznanstva s ciljem privlačenja investicija u Visoko. Uzgred, moja investicija u sportsko-rekreativni centar ViLand trenutno je glavni projekat podrške razvoju privrede i turizma u našoj općini. Tu ćemo uposliti značajan broj ljudi, ali, što je važnije, to će biti zamajac ekonomije Visokog, s obzirom na to da će privući značajan broj turista.

Šta je Vaša prednost u odnosu na ostale kandidate za načelnika općine Visoko?

ZUKIĆ: Imam iza sebe dvadesetogodišnje uspješno upravljanje grupom od desetak firmi. Mislim da je to ogromna prednost, s obzirom na to da su, osim upravljanja općinskim organom, u nadležnosti načelnika i pet javnih preduzeća i šest javnih ustanova.

Visoko obiluje mnoštvom kulturno-historijskog bogatstva. Koliko i na koji način ćete raditi na promociji turizma?

ZUKIĆ: Imam izrađenu predstudiju razvoja turizma Visokog i okolnih općina. Nju je radila svjetski renomirana kuća za tu oblast. Između ostalog, i metoda promocije, odnosno marketinga, jasno je definirana. Suština je da izađemo iz okvira općina i počnemo razmišljati i funkcionirati kao region. Drugačije ne može, bar kada je o turizmu riječ. Ljepote vareških šuma moraju biti sastavni dio turističke ponude Visokog. Isto kao i, naprimjer, samostani u Kraljevoj Sutjesci ili Fojnici. Kada shvatimo da priroda ne uvažava političke granice, doživjet ćemo i ekspanziju. A do tada ćemo samo pričati o turizmu kao razvojnoj šansi.

Šta vas je podstaklo da kažete Vašim građanima da ćete se odreći načelničkih naknada ako pobijedite na izborima?

ZUKIĆ: To je isključivo moja želja da pokažem ljudima da moj angažman nema nikakve veze s materijalnim interesima. Zahvalan sam što sam u poziciji da tako

Proudly powered by WordPress