Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zenica dobila 11 novih spasilaca

Služba spašavanja na vodi i pod vodom grada Zenice u koordinaciji sa gradskom Civilnom zaštitom bogatija je za 11 novih spasilaca.

Radi se o članovima Sportsko-rekreativnog kluba Bosna iz Zenice: Ekremu Tuki, Dajanu Vinovčiću, Sanjinu Smriki, Sanelu Alihodžiću, Jasminu Dizdareviću, Mustafi Bišiću, Mirsadu Šijaku, Zoranu Kuljiću, Nedimu Haseljiću, Kerimu Bečiću i Irmi Karišik, kojima su u gradskoj upravi uručeni certifikati.

Ovog ljeta 11 od ukupno 13 članova je certificirano i steklo znanja i vještine spasioca na otvorenim vodam.

Spremni za sve

Instruktori su bili iz banjalučkog kluba Buk ispred Svjetske asocijacije IELS. Certificirani spasioci su osposobljeni za intervencije na svim vrstama voda od riječnih slivova pa do mora, jezera i bazena.

Certifikati su internacionalni što znači da ovi spasioci mogu da djeluju bilo gdje i van naše države, a uručio im ih je Selver Keleštura, v.d. gradonačelnika Zenice.

– Na temelju saradnje koji imamo sa SRK Bosna koji je, zapravo, matica za ovu oblast spasavanja na vodama i pod vodom, građani Zenice i grad dobijaju certificirane ljude koji mogu sa sigurnošću pomoći kod spasavanja na otvorenim vodama. Svjesni smo toga da moramo biti spremni za takve situacije. Poplave u maju 2014. godine su najbolji pokazatelj da te službe moraju biti spremne. Ovaj put certificiranja, tj. osposobljavanja te službe je prvi korak u dobijanju jednog kompetentnog subjekta koji će moći odgovoriti na sve izazove i buduće rizike koji se mogu pojaviti u poplavama i drugim prirodnim nesrećama, kazao je Keleštura.

Ekrem Tuka je objasnio da je SRK Bosna u stalnoj fazi obučavanja spasilaca kroz redovni sportski trenažni proces, a tako i u saradnji sa Štabom civilne zaštite grada Zenica gdje obučavaju spasioce na vodi i pod vodom.

Do sada su završene tri faze obuke. To su obuka spasilaca na vodi i pod vodom, skipera i ronioca.

On je objasnio da ove licence važe dvije godine i da će se svake dvije godine provjeravati sposobnosti ovih spasioca.

– Ovo je certifikat za spasioca na otvorenim vodama. U to se ubrajaju sve vrste voda i jezera, rijeka, mora i bazena. To za ovaj grad znači puno iz razloga što u Federaciji BiH to nema niti jedan grad ili općina. Ovakav certifikat ima malo ljudi u našoj zemlji. Naša organizacija i Služba su sada u ovome među najjačim u državi jer imamo najviše skipera, ronioca i spasioca na otvorenim vodama, istakao je Dajan Vinovčić.

Nova jedinica

Civilna zaštita je u procesu formiranja nove jedinice koja će djelovati na svim poljima prilikom vremenskih nepogoda ili nekih drugih nesreća. Novu jedinicu pod nazivom ISS ili Interventna služba spašavanja će ćiniti ronioci, alpinisti i spasioci na otvorenim vodama.

Ideja je da sve vrste spasioca budu pod jednim krovom radi efikasnijeg funkcionisanja i rukovodstva Službe spašavanja.
Ovakav sistem i rad Službe spašavanja i Civilne zaštite grada Zenica mogao bi da bude primjer drugim gradovima kako treba da se radi kada je u pitanju kordinacija i obuka ljudstva unutar Civilne zaštite.

Posted in ZDK
Proudly powered by WordPress