Cimet ne samo da poboljšava okus nego i značajno doprinosi poboljšanju zdravlja hlađenjem želuca.
Istraživanje objavljeno u magazinu Scientific Reports navodi da je eksperiment sa svinjama pokazao da cimet održava integritet zidova želuca.
“Kada svinje jedu hranu sobne temperature, količina ugljen-dioksida u želucu se povećava. Cimet u hrani smanjuje količinu ovog gasa smanjivanjem lučenja želučane kiseline i pepsina iz zidova želuca, a time hladi svinjski želudac tokom varenja”, izjavio je naučnik koji je učestvovao u eksperimentu.
Naučnici su razvili kapsule sa senzorima koje prikupljaju važne podatke o funkcionisanju i zdravlju želuca i crijeva.
“Naši eksperimenti sa svinjama i cimetom su pokazali kako pilule mogu pomoći u sakupljanju novih fizioloških informacija koje će nam pomoći da bolje razumijemo ishranu i medicinu. Radi se o veoma pouzdanim uređajima za praćenje i dijagnosticiranje gastrointestinalnih poremećaja”, dodao je naučnik.