Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Opterećeni ogromnim dugovima: Ima li nade za BH Airlines

Javno preduzeće BH Airlines, opterećeno ogromnim dugovima i nemogućnošću izmirenja obaveza, prema odluci Općinskog suda u Sarajevu odlazi u stečaj, a za stečajnog upravnika imenovan je Abid Šarić.

Ročište za ispitivanje prijava potraživanja zakazano je za 8. decembar 2016. godine. Rješenjem su pozvani povjerioci da u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u Službenim novinama FBiH prijave svoja potraživanja ovom sudu.

Utvrditi obaveze

Skupština povjerilaca bit će održana također 8. decembra, na kojoj će se, nakon izvještaja stečajnog upravnika, odlučiti o daljem toku stečajnog postupka.

Stečajni upravnik BH Airlinesa Abid Šarić izjavio je za Faktor da dugovanja firme iznose oko 42,7 miliona KM, od čega su kratkoročne obaveze oko 37 miliona KM.

– Firma ima malo aktive i vrlo je malo toga što će formirati stečajnu masu. Imaju jedan avion, koji je u vlasništvu HETA-e, tako teško da ima ikakvih izgleda za oporavkom firme. Vlada Federacije BiH je 100-postotni vlasnik BH Airlinesa i jedino ona, može izmiriti obaveze i okončati stečaj kako bi firma nastavila poslovati – ocijenio je Šarić.

Prema njegovim riječima, prvi korak će biti precizno utvrđivanje ukupnih obaveza.

– Moramo utvrditi obaveze i njihovu kategoriju. Treba utvrditi ko su razdužni, a ko izvršni povjerioci, koliko iznose potraživanja radnika, a koliko su potraživanja općeg isplatnog reda. Treba utvrditi i iznos ukupne stečajne mase i što je najvažnije zaustaviti daljnje povećanje dugova – objašnjava naš sagovornik.

Šarić je kazao da će neminovno doći do raskidanja radnog odnosa s uposlenicima.

– Radnicima od 2012. godine nisu uplaćivani doprinosi i oni će se naći u nezgodnoj situaciji – dodaje stečajni upravnik.

Najveći povjerioci

Najveći povjerilac je društvo HETA koje potražuje 25.409.857 KM iz ugovora o finansijskom lizingu za dva aviona ATR-72.

Međunarodni aerodrom Sarajevo potražuje 6.429.884 KM, KM, potraživanja stranih dobavljača su 4.257.826, zaposlenici po osnovu plaća potražuju 2.700.000 KM, potraživanja JP Pošta BiH iznose 1.397.091 KM, rezerviranja po osnovu tužbi iznose 1.816.580 KM, a ostala potraživanja su 751.062 KM.

Proudly powered by WordPress