Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Oporezivanje toplog obroka u FBiH: Budnjo: Morat ću otpuštati radnike, Čičić: Poslodavci dramatiziraju

Ne stišava se bura među poslodavcima u FBiH nakon što je na snagu stupio Pravilnik o izmjeni Pravilnika o promjeni zakona o porezu na dohodak, čime je topli obrok iznad 8,5 KM postao oporeziv. Alija Budnjo, bh. privrednik i vlasnik kompleksa „Hoteli Ilidža“, naglašava da je to donijelo samo novi teret realnom sektoru i da će on morati otpuštati radnike.

Udar privrednicima

– Očekivao sam da će se smanjiti doprinosi, da ću moći zapošljavati još radnika i umjesto 400, imati ih 500 na platnom spisku. Međutim, sada će ih biti 200. Ovo je veliki udar na privrednike. Uzmite sada statističke podatke i vidjet ćete koliko se privrednih društava zatvara dnevno i mjesečno. Ovo nije nimalo dobro i to neće moći izdržati realni sektor – govori nam Budnjo.

Konkretno, objašnjava da će on zbog Pravilnika imati po svakom radniku dodatne troškove od 110 KM do 120 KM.

– I šta da radim?! Ja da to isplaćujem ne mogu. Imam 400 radnika, na mjesečnom nivou i to je dodatnih 40 do 50 hiljada KM, a na godišnjem oko 600 hiljada KM. Naša dobit u prošloj godini je bila 400 hiljada KM i mi bismo bili u minusu. Jutros smo održali sastanak i morat ćemo otpuštati postojeće radnike, nema druge. Za septembar će biti isplaćene plaće, a već od narednog mjeseca ide smanjenje broja radnika – najavljuje Budnjo.

Zatražili smo i mišljenje Murisa Čičića, ekonomskog stručnjaka, koji kaže kako ipak ne vjeruje da će biti većih otpuštanja radnika.

Poslodavci dramatiziraju

– Ja imam drugačije mišljenje bez obzira šta poslodavci govore. Smatram da dramatiziraju. Već svi znamo, javna je tajna, da se godinama koristi topli obrok i troškovi prijevoza kao jedan kanal za isplaćivanje koji se ne oporezuje. Vrlo često se dakle radniku isplaćuje topli obrok, prijevoz i neka minimalna plaća. Ali s druge strane, slažem se s poslodavcima da je Vlada FBiH u isto vrijeme morala napraviti rasterećenje koje je obećavala. Do sada to nije urađeno – kazao nam je Čičić.

Pojašnjenja radi, do sada je topli obrok do 17 KM po danu bio neoporeziv, a primjenom novog Pravilnika koji je usklađen sa Općim kolektivnim ugovorom za FBiH, oporezuje se topli obrok iznad 8,5 KM. Poslodavci u FBiH u svojim ranijim istupima u FBiH su naglašavali da nisu protiv Pravilnika ako se istovremeno izmijene i dva zakona i to Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak kojim bi se smanjili nameti. Međutim, to nije učinjeno.

Proudly powered by WordPress