Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jaffa pita

Sastojci:

Za kore:

  • 450g brašna
  • 100g šećera
  • 1 prašak za pecivo 
  • 150g margarina ili masti
  • 1 jaje+100ml mlijeka

Za cokoladni fil:

  • 350ml mlijeka
  • 100g čokolade
  • 4kasike šećera
  • 1 puding čokolada 
  • 125g margarina

Za narandža fil:

  • 300ml Lero sirupa narandža
  • 300ml vode + malo prehrambene narandžaste boje
  • 2 puding vanilin

Glazura:

  • 100g čokolade
  • 3kasike šećera
  • 3kasike vode
  • 50g margarina

Priprema:
Prvo skuhate filove.
Za fil od narandže :
Staviti na šporet 300ml sirupa sa 200ml vode i malo prehrambene narandžaste boje da provri, u ostatak razmutiti puding pa dodati u prokuhani sok i skuvati gust fil. Ostaviti da se hladi, ali ne smije da se jako ohladi jer se neće moći mazati na kore, neka bude fil mlak.

Za fil od cokolade:
Staviti oko 250ml mlijeka da prokuha sa šećerom, u ostatak razmutiti puding i skuhati gust fil pa skloniti sa vatre i dodati čokoladu, miješati dok se ne rastopi, u ohlađen fil umutiti margarin.

Dok se filovi hlade napraviti kore :

Od mase zamijesiti testo koje je mekano i neljepljivo, (držite se sastojaka koji su navedeni, ako vam kojim slučajem tijesto idalje bude malo lepljivo dodajte vrlo malo brašna) podijeliti na 5 jufkica. Svaku jufkicu izmeriti na vagu, treba da budu jednake.

Rernu zagrijati na 200 stepeni.

Sto pobrašniti pa razvijati svaku jufkicu posebno veličine 20×30 cm.

Isjeći pek papir veličine pleha i staviti na preokrenuti pleh, sa oklagijom lagano prebaciti tijesto, možete malo sa nožem poravnati sa strane.

Peći svaku koru oko 10 minuta, čim vidite da krajevi počinju da žute, vadite iz rerne, kora mora biti više bijela.

Redati koru pa cokoladni fil, pa kora, pa narandža fil, pa kora pa čokoladni fil, kora, narandža fil kora i odgore glazura (sve sastojke otopite na laganoj vatri i premažite kolač).

Kolač ostaviti u frižider da se hladi, najbolje je da prenoći jer kore omekšaju i ljepše se sijeće.

 

Proudly powered by WordPress