Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Problem “napucavanja” auta: Kolike su kazne za zatamnjena stakla u BiH

Iako Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisuje da se stakla na automobilima ne smiju na bilo koji način dodatno zatamnjivati, na našim ulicama situacija je prilično drugačija i sve više vozača krije se iza potpuno tamnih stakala na vozilima.

Automobili sa ovakvim staklima obično karakteriziraju imidže “bijesnih i napucanih“ džipova i limuzina, diplomata i kojekakvih zvijezda, pa se prolaznici, ali i drugi vozači, često pitaju – ko je u autu? Obično su to vozači koji iz nekog ličnog gušta vole da se sakriju iza crnih prozora.

Vanredni tehnički pregled

Zamjenik komandira u jedinici za saobraćaj Kantona Sarajevo Elvedin Muratspahić nam je objasnio da se policijski dužnosnici često susreću sa ovim problemom i zakonom, koji nije do kraja sproveden.

– Evidentno je da nam posao otežavaju vozači koji zatamnjuju stakla više od dozvoljenog. Prvo ugrožavaju sebe iz sigurnosnih razloga, a drugi je taj što vozilo sa takvim staklima tokom noći nema pregled, jer se apsolutno ništa ne vidi – kazao je Muratspahić, dodavši da za  takva vozila slijedi kazna od 30 KM, kao i vandredni tehnički pregled, na kojem će se morati ukloniti folije.

U našim Pravilnicima o uređajima i opremi, koju moraju imati vozila, stoji da se stakla ni na koji način ne smiju dodatno zatamnjivati (postavljanjem folija ili dodatnim bojenjem stakala), u odnosu na fabričku ugradnju, osim zadnjih bočnih stakala, odnosno bočnih staklenih površina motornih vozila iza leđnog naslona sjedišta vozača i suvozača, homologiniranim folijama bez refleksije.

– Pri registraciji za fabrički zatamnjena vozila morala bi biti napomena, jer takvi automobili imaju svoju oznaku i to bi trebalo stajati u registraciji, a policijski dužnosnik bi mogao da vidi je li vozilo ispravno ili je dodatno korigirano – govori naš sagovornik.

Problem s uvezenim autima

Ovaj problem se dodatno stvara kod automobila koji su uvezeni zatamnjeni, jer nema nigdje potvrde da su bili takvi.

U Republici Srpskoj dozvoljeno je zatamniti do 30 posto stakala, ali moraju proći tehnički pregled i moraju imati uređaj za mjerenje providnosti vjetrobrana.

Međutim, u Federaciji to nije tako, a podatke o tome koliko vozača je isključeno iz saobraćaja zbog potpuno tamnih stakala na vozilima, nema niko. Vjerovatno je taj broj minimalan jer je na ulicama sve više automobila čiji se vozači kriju iza tamnih stakala.

Koštaju od 50 do 140 KM  

Da li zbog estetike, vremenskih prilika ili nekog drugog razloga, folije su postale pravi hit na automobilima. Osim vješte ruke, koja će ih pravilno znati nalijepiti kako ispod njih ne bi ušao zrak, za njih ne treba puno vremena. Ovakve usluge možete nabaviti u automehaničarskoj radnji ili putem interneta, a koštaju od 50 KM do 140 KM. Međutim, prilikom zaustavljanja policije morat ćete platiti kaznu.

Prozirnost i preglednost

U MUP-u KS kažu da, prema Pravilniku, vjetrobranska stakla na vozilu moraju biti takva da omogućavaju potpunu prozirnost i preglednost.

– Stakla na vozilu ne smiju se na nikakav način dodatno zatamnjivati (postavljanjem folija ili dadatnim bojenjem stakala), izuzev zadnjeg stakla i bočnih stakala autobusa za postavljanje odobrene reklamne folije – stoji u Pravilniku.

Proudly powered by WordPress