Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Recept za parfe puslicu

Sastojci:

Za koru:

  • 8 bjelanaca
  • 300g šečera
  • 1kasika sirćeta

Za parfe:

  • 8 žumanaca
  • 200g šečera
  • 150g plazme
  • 300ml slatke pavlake
  • 1kasika arome vanile
  • 1 želatin

Za ukrašavanje:

  • 200ml slatke pavlake

Priprema:

Zagrijati rernu na 150 stepeni.
Bjelanca čvrsto umutiti pa dodati šečer, mutiti jos 10 minuta, pa dodati kašiku sirćeta i mutiti jos 5 minuta.

Pleh 20x30cm obložiti pek papirom, izliti masu, poravnati i sušiti sat vremena. Možete ostaviti u rerni da se hladi, tada kora bude najljepša, ako vam se žuri, možete je hladiti van rerne ali nek ostane u tepsiji nekih sat vremena.

Umutiti žumanca sa šečerom, kukati na pari.
Ostaviti da se ohladi.
Želatin iz kesice pomiješati sa 5 kašika vode.
Umutiti slatku pavlaku, dodati aromu vanile, ohlađena žumanca, dobro sve sjediniti kratko muteći.

Želatin otopiti u mikrotalasnoj pa dodati u umućeni fil, sve još kratko umutiti.

Na kraju dodati mljevenu plazmu i promiješati.
Premazati preko kore, odgore ukrasiti slatkom pavlakom.
Najbolje je da prenoći, mada se već može sjeći poslije 4 sata.

Proudly powered by WordPress