Sastojci:
Za koru:
- 8 bjelanaca
- 300g šečera
- 1kasika sirćeta
Za parfe:
- 8 žumanaca
- 200g šečera
- 150g plazme
- 300ml slatke pavlake
- 1kasika arome vanile
- 1 želatin
Za ukrašavanje:
- 200ml slatke pavlake
Priprema:
Zagrijati rernu na 150 stepeni.
Bjelanca čvrsto umutiti pa dodati šečer, mutiti jos 10 minuta, pa dodati kašiku sirćeta i mutiti jos 5 minuta.
Pleh 20x30cm obložiti pek papirom, izliti masu, poravnati i sušiti sat vremena. Možete ostaviti u rerni da se hladi, tada kora bude najljepša, ako vam se žuri, možete je hladiti van rerne ali nek ostane u tepsiji nekih sat vremena.
Umutiti žumanca sa šečerom, kukati na pari.
Ostaviti da se ohladi.
Želatin iz kesice pomiješati sa 5 kašika vode.
Umutiti slatku pavlaku, dodati aromu vanile, ohlađena žumanca, dobro sve sjediniti kratko muteći.
Želatin otopiti u mikrotalasnoj pa dodati u umućeni fil, sve još kratko umutiti.
Na kraju dodati mljevenu plazmu i promiješati.
Premazati preko kore, odgore ukrasiti slatkom pavlakom.
Najbolje je da prenoći, mada se već može sjeći poslije 4 sata.