Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dunja Pejić o pokrenutom biznisu: Igrajte se, uživajte u tome šta radite, pratite zacrtani put i ne odustajte.

Dunja Pejić, Banjalučanka shvatila je da cijelo društvo ne možeš promijeniti, ali zato možeš sebe. Uzela je stvari u svoje ruke i odlučila uticati na pozitivne promjene.  Bez ikakvog predznanja o poljoprivredi, duboko uvjerena da čini pravu stvar, koristeći se mogućnostima koje pružaju internet i društvene mreže u kontekstu dijeljenja znanja, promocije i slično nakon sprovedenog istraživanja tržišta, odlučila je uložiti u organsku poljoprivrednu proizvodnju i ponovo vratiti život na nekada veoma aktivno i još uvijek veoma lijepo porodično imanje.

Počela je proizvodnju i razvijanje brenda “Salatica” koji je kako kaže u razgovoru za poslovni portal Akta.ba nastao sasvim spontano, kao rezultat reakcije njenih prijatelja na Facebooku, gdje je u svojim statusima stalno pisala o “borbi” protiv bolesti i štetočina zelene salate, koja je bila njena prva proizvodnja prošle jeseni.

“U jednom trenutku desilo se da mi,  gdje god da se pojavim – na nekoj izložbi, pozorištu, kafiću, prilaze poznanici i vrlo ozbiljno pitaju:  ‘Kako je salatica?’. Niko više se nije raspitivao za moje zdravlje, već isključivo za zdravlje salatice! Shvatila sam da sam već, iako potpuno neplanirano, postigla ono što sam smatrala i smatram nužnim, a to je da se potencijalni kupci upoznaju sa cijelim procesom proizvodnje i da shvate koliko je teško i proizvođaču, a i povrtnoj kulturi, izboriti se sa svim problemima na potpuno prirodan način”, priča Dunja, pojašnjavajući kako je naziv “Salatica” postao prepoznatljiv, počela je da uviđa da on ne mora isključivo da se odnosi na zelenu salatu, već može da predstavlja miks svega – i različitih sastojaka, i različitih boja, i različitih ukusa.

Vraćajući se na početak priče Dunja priča kako je prvobitni plan bio da cjelokupnu proizvodnju koja se odvija u plasteniku od 510 m2 otkupi neki veliki distributer ili market.

No, kako je poslovanje u BiH, najblaže rečeno – izazovno, ti i takvi dogovoreni poslovi se nisu u potpunosti  realizovali, te je bila prinuđena da hitno reaguje i prilagođava se uslovima i mogućnostima. Tako je nastala Facebook stranica salatica.bl , tako su krenule saradnje sa manjim marketima u Banja Luci, tako su počele i kućne dostave.

Svi oni koji bi željeli krenuti njenim stopama trebaju znati da administrativno pokretanje ovakvog biznisa nije teško, ali sve ostalo zapravo nije nimalo lako.

  • HRABROST I RAD

“Treba biti svjestan i da se investicija neće odmah početi vraćati, te je stoga meni ovo za sada drugi posao, sa tendecijom da postane jedini u nekom doglednom vremenu. To bi trebalo da znači da trebate biti spremni da jako puno radite. A ako vam dan traje 14 radnih sati, kako biste ostali normalni i zdravi, neophodno je da zaista volite to što radite i da vas to što radite opušta i ne predstavlja novi izvor stresa (bar ne sve vrijeme). Dalje, potrebno je puno i stalno učiti, jer kakav god da ste stručnjak i koliko god da se bavite ovakvom proizvodnjom, uvijek ima novih saznanja, koja su na svu sreću u ovom digitalnom svijetu u kojem živimo, veoma dostupna. Nesumnjivo, neophodan je i kapital, ali prvenstveno i hrabrost da se upustite u zaduženja”, kaže ova mlada privrednica.

Dunja ima svoje planove, a u naredne dvije godine, pored toga što će ostati  vjerna organskim principima, ima želju proširiti proizvodnju, te u potpunosti se posvetiti poljoprivredi kako bi pokrila tržište Banja Luke i Sarajeva.

Društvene mreže, prvenstveno Facebook kaže pokazale su se ključnim, kada je promocija u pitanju. “Čak nije bilo potrebe da plaćam reklame preko FB, budući da su oni koji prate stranicu i oni koji su kupovali Salatica proizvode konstantno dijelili moje objave, kao i slike salatica gajbica i na taj način me zapravo doveli u poziciju da je potražnja veća od trenutne ponude. Upravo korištenje društvenih mreža i generalno interneta, jeste nužnost današnjeg vremena i ono što novu generaciju, konkretno poljoprivrednika, razliku od one stare. Danas nije dovoljno napraviti dobar proizvod, neophodno je i na pravi način ga predstaviti ciljanom tržištu”, pojašnjava ona.

Na naše pitanje kakve su reakcije ljudi koji su probali povrće iz “Salatice” kaže kako stalno stižu poruke pohvale od strane kupaca.

“Imali smo samo jedan slučaj gdje kupac nije bio zadovoljan isporučenim paradajzom, no to smo u duhu dobrog domaćina riješili na obostrano zadovoljstvo”, kaže Dunja, te poručuje svima onim koji žele da počnu da se bave ovim biznisom da prije upuštanja u bilo kakav biznis, budu svjesni da će vas snaći i ono što niste predvidjeli. “No, neka vas to ne sprječi da djelujete, jer, na kraju krajeva, a pogotovo na ovim našim balkanskim prostorima, život je sam po sebi nepredvidiv i pun izazova, pa ga živite. Igrajte se, uživajte u tome šta radite, pratite zacrtani put i ne odustajte. Padajte, dižite se, prilagođavajte se. I uspjeh će doći.”

Dunja u narednom periodu planira razviti proizvodnju u još dva profesionalna, automatizovana plastenika. “Uvođenje novih tehnologija. Zadržavanje društveno-odgovornog biznisa. Jačanje kvaliteta, koji će jačati brend. Promovisanje organske proizvodnje.  Uvođenje kompatibilnih djelatnosti, poput seoskog turizma. Širenje znanja i dobrih vibracija.” – njena je vizija razvoja poslovanja i put kojim je polako, ali sigurno krenula.

Visoko.co.ba/Akta.ba

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress