Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ko štiti nemarne tužioce: Zaključio smrtni slučaj bez nalaza obdukcije, VSTV ga samo opomenuo!?

Na sceni su međusobne optužbe policije i tužilaštva ko manje, a ko više radi, ko je kriv ili nije, kakva je saradnja među njima…I tako se već danima po medijima smjenjuju nadležni sa svojim izjavama, a javnost saznaje detalje koji su do sada vješto čuvani u tajnosti, piše novinska agencija Patria.

No, šta u svemu tome radi Visoko sudsko tužilačko vijeće (VSTV) pokazuje i slučaj jednog tužioca iz Tužilaštva KS kojem je Prvostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV-a BiH na nedavno održanoj sjednici za više propusta u radu izrekla samo javnu opomenu!

Naime, prihvaćen je sporazum o zajedničkoj saglasnosti o utvrđivanju disciplinske odgovornosti zaključen između Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a i tuženog S.J..

Kako se navodi u odluci, nemarni S. J. odgovoran je jer je u svojstvu tužioca u periodu od 22. septembra 2014. godine, kada je zadužen predmetom koji je formiran povodom saobraćajne nesreće sa smrtnom posljedicom, te u kojem je istog dana izdao naredbe za sudsko medicinsko vještačenje i obdukciju, do 20. oktobra te godine, kada je  iskazao predmet završenim, bez  ijedne dalje preduzete radnje, prije nego što je dostavljen nalaz i mišljenje sudskog vještaka, predmet iskazao završenim službenom zabilješkom.

Pri tome, zabilješka nije evidentirana putem TCMS ( elektronska arhiva) i o njoj nije obaviješten oštećeni.

– Tuženi je iskazao nemar u postupanju u predmetu povodom saobraćajne nesreće u kojoj je smrtno stradalo jedno lice, te je zanemarujući ozbiljnost i težinu posljedice koja je nastupila, smrt jednog lica, predmet iskazao završenim službenom zabilješkom i isti arhivirao, prije uvida u nalaz i mišljenje vještaka medicinske struke i poduzimanja drugih radnji  – navedeno je između ostalog u odluci.

Također, sredinom 2015. godine, S. J. je u drugom predmetu, u kojem je određena mjera pritvora i koji po svojoj prirodi zahtijeva posebnu hitnost u postupanju, bez poduzimanja tužilačkih radnji, zatražio produženje mjere pritvora.

Prijedlog je usljed ovakvog nemarnog odnosa tužioca, koji nije dostavio niti jedan dokaz kojim bi potkrijepio prijedlog, odbijen sudskim rješenjem, iz razloga paušalnih navoda.

Također, 26.11. 2015. godine, u predmetu tužilaštva u kojem radi, suprotno uputstvu glavne kantonalne tužiteljice, kojim je određeno da će ona lično odlučivati po svakoj presudi i da se tužitelji nikad ne trebaju odricati prava na žalbu, S. J.  nakon objavljivanja jedne presude suda odrekao prava na žalbu, nakon čega je presuda postala pravosnažna s danom objavljivanja.

Kako nezvanično saznaje Patria riječ je o tužiocu Saši Jovanoviću iz Tužilaštva KS.

Njemu su dakle izrekli javnu opomenu, a kako je navedeno u obrazloženju, olakšavajuće okolnosti na strani tuženog cijenjena je okolnost da se radi o tužiocu protiv kojeg nije vođen disciplinski postupak (?!), da je kroz dosadašnje rezultate rada iskazao visok stepen stručnosti i posvećenosti, da je iskazao visok stepen saradnje sa Uredom disciplinskog tužioca…

Faksimil dijela odluke VSTV-a

Proudly powered by WordPress