Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Naša stranka, DF i SDP zajdnički nastup u KS, ovaj model bi trebao uslijediti i na nivou cijele BiH

Stranke ljevice ne žele koalirati sa SDA, HDZ-om BiH i SBB-om. Plan je ujedinjenje, kako bi poboljšali rezultat na općim izborima za dvije godine.

Predstavnici SDP-a, Demokratske fronte i Naše stranke danas su dogovorili zajednički nastup na lokalnom nivou u Kantonu Sarajevu, a ovaj model bi, najavljuju, u nizu sastanaka koji će uslijediti trebao biti dogovoren i na nivou cijele BiH. Zajedničke ciljeve djelovanja će, ističu, tek naknadno usaglasiti, no ono što ih je uspjelo spojiti je zajednički neprijatelj.

NS-ova Sabina Ćudić ističe da je još jednom potvrđeno da ne sarađuju i ne koaliraju sa stranakama desnice kao što su SDA, HDZ, SBB.

«Svi smo složni da s njima ni na jednom nivou nema nikakve saradnje dok rade to što rade, a to što rade je vrlo štetno za BiH», poručuje SDP-ov Damir Mašić.

Na sastanak stranaka ljevice ovaj put nisu pozvani predstavnici Građanskog saveza, jer ih, kako su istakli domaćini iz Naše stranke, njihov izborni rezultat ne čini ravnopravnim partnerom.

«Mi smo se vodili rezultatima izbora – dakle, zvali smo one stranke koje su ušle u sva vijeća», pojašnjava Ćudić.

Cijenu podijeljenosti stranke lijevog centra već su skupo platile na lokalnim izborima. Tako su zbog činjenice da su imali odvojene kandidate za načelnika ostale bez pozicija načelnika u općinama poput Donjeg Vakufa i Jablanice, gdje su kandidati SDA pobijedili tijesno, a posebno je bolan bio gubitak sarajevske općine Centar u kojoj je čak 7 kandidata ljevice zajedno u konačnici imalo dvostruko više glasova od pobjednika Nedžada Ajnadžića. Stoga, ističu da su ovi izbori ljevici bili velika pouka i ovakvu grešku još jednom neće dozvoliti.

«Najmanji zajednički sadržilac budućeg djelovanja ljevice je koalicija na izborima 2018.», kaže DF-ov Dženan Đonlagić.

No, i bez obzira na najavljenu koaliciju, sudeći barem prema rezultatima lokalnih izbora, stranke ljevice i dalje imaju enorman zaostatak u broju glasova za vladajućim strankama desnog centra. Stoga im ostaje nešto manje od dvije godine da do narednih izbora promijene raspoloženje birača.

Proudly powered by WordPress