Sastojci:
- 8 bataka ili karabataka
- sol i papar
- 1 žlica maslinovog ulja
- 3 režnja češnjaka
- 1/4 žlićice ljute papričice
- 250 ml pilećeg temeljca
- 120 ml vrhnja za kuhanje
- 10-tak suhih rajčica
- 50 g ribanog parmezana
- 1/2 žlićice majcine dusice
- 1/2 žlićice origana
- 1/2 žlićice bosiljka
- 5-6 strucaka peršuna
Priprema:
Meso je potrebno oprati pa dobro posušiti, pa posoliti i posuti paprikom. U dublju tavu nasuti ulje i prepržiti meso sa svih strana tako da bude zlatno-žute boje. Preprženo meso prebaciti na tanjir i sačuvati do upotrebe.
Na istoj masnoći na kojoj se pržila piletina dodaj nasjeckani češnjak i ljutu paprićicu i dinstaj dok češnjak ne zamiriše. Sve zalij temeljcem i vrhnjem, pa dodaj rajčice narezane na trakice, parmezan, majčinu dušicu, origano i bosiljak. Pusti neka sve uskuha, pa smanji vatru i kuhaj 4-5 min da se umak malo reducira.
U pripremljeni umak vrati piletinu, probaj, pa ako treba dodaj soli i papra. Sve prebaci u pećnicu ugrijanu na 200 stepeni i peci 15-20 min, dok se meso ne ispeće, kozica lijepo porumeni i postane krckava. Gotovo jelo prebaci na servirani tanjir i pospi sjeckanim peršunom. Serviraj uz kuhanu rižu, pire krompir, tjesteninu ili kuhano povrće.