Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izetbegović: Intenzivirati saradnju BiH i Irana

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović nalazi se u zvaničnoj posjeti Islamskoj Republici Iran. Izetbegović se tokom posjete Teheranu susreo s predsjednikom Irana Hassanom Rouhanijem, a u zajedničkom obraćanju nakon sastanka rečeno je da je jedna od tema susreta bila borba protiv terorizma i svih oblika nasilnog ekstremizma u svijetu.

Predsjedavajući Predsjedništva Izetbegović i predsjednik Irana Rouhani poručili su danas da će se intezivirati saradnja dviju zemalja.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo biti u zvaničnoj posjeti IR Iran. Ova posjeta je došla nakon posjeta na ministarskom nivou od BiH i nakon nje će uslijediti i posjeta predsjednika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Mislim da upravo svjedočimo jednom intenziviranju saradnje Irana i BiH i da se uključi jedna nova pozitivna strana u odnosima dviju zemalja, kazao je na pres-konferenciji u Teheranu Izetbegović.

Naglasio je da su “odnosi BiH i Irana prijateljski i čvrste veze koje su bile posebno intezivne u vremenu rata u BiH, kada je Iran činio sve da taj rat prestane, a nakon rata da se uspostavljaju sve bolji odnosi između etničkih grupa u BiH i da se BiH obnavlja”.

– Izvjesnu sjenku u zastoju u tim odnosima učinile su sankcije u odnosu na Islamsku Republiku Iran i mi smo u BiH s olakšanjem prihvatili rješenje nuklearnog programa i prekid sankcija u odnosu na Iran i to će nam omogućiti da sada zaista intenziviramo odnose- kazao je Izetbegović.

Istakao je da je “ono što treba ubrzano riješiti kretanje kapitala i kretanje ljudi, odnosno olakšavanja kretanja ljudi”.

– Imamo jedan rigidan vizni režim koji treba hitno rješavati i olakšati, moramo omogućiti transfer sredstava između Irana i BiH. Time će se aktivirati naš sporazum o preferencijalnoj saradnji koji će omogućiti brz razvoj investicija i trgovine- kazao je Izetbegović.

Najavio je današnje potpisivanje “memoranduma koji se odnosi na saradnju na nivou malih i srednjih preduzeća koji su sigurno generator razvoja privreda dviju zemalja”.

– Time će se omogućiti da prestane jednostrana saradnja Irana i BiH koja se do sada svodila na pomoć od Irana prema BiH. BiH će omogućiti Iranu da radimo ono što je za obostranu korist – poručio je Izetbegović.

Dodao je da je “BiH jako dobro pozicionirana zemlja u centru Evrope, s raznovrsnim bogatstvima, s jako dobrom legislativom koja omogućuje investiranje u nju i preko nje Iran ima pristup tržištu Evropske unije”.

Izetbegović je istakao  “posjeta turista Bosni i Hercegovini svake godine se uduplava”, te da je “BiH jako zanimljiva turistička destinacija”.

BiH i Iran su se dogovorili da sarađuju u borbi protiv nasilnog ekstremizma.

– Radikalizam koji se poziva na islam i sektaški sukobi su dvije stvari koje komprimitiraju našu vjeru i predstavljaju je u pogrešnom svjetlu. Bošnjaci muslimani iz BiH i Iranci će raditi na tome da predstave našu vjeru u pravom sjetlu. Islam je din, islam je povjerenje, islam je svjetlo. Uime njega se ne mogu činiti brutalni i svirepi ratovi.  Islam nije mrak i učinit ćemo sve da ga predstavimo na pravi način i da zaustavimo one koji ga predstavljaju na loš način- poručio je Izetbegović.

Najavio je da će “već krajem  godine BiH posjetiti delegacija iz Irana, iduće godine na ministarskom i predsjedničkom nivou”.

– Pozvao sam i predsjednika Irana da posjeti BiH i on je pozitivno na to odgovorio – kazao je Izetbegović.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani je istakao da će dvije zemlje razvijati ekonomsku i kulturnu saradnju te bolje odnose u oblasti turizma.

– Razgovarali smo također o nekim izazovima ne samo regionalnim, kao što su terorizam i ekstremizam i izrazili smo zabrinutost zbog te pojave – kazao je Rouhani.

Izrazio je nadu “da će posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH s delegacijom biti jedan novi početak za razvijanje odnosa između dvije zemlje”.

– Nadam se da ćemo u okviru toga da budemo svjedoci bržeg razvijanja i razvoja takvih odnosa – kazao je Rouhani.

Programom posjete bh. delegacije predvođene predsjedavajućim Izetbegovićem, planirani su susreti s predsjednikom Irana Rouhanijem, predsjednikom Parlamenta Alijem Ardeshirom Larijanijem te s vrhovnim vođom Irana ajatolahom Sayyidom Ali Hosseinijem Khameneijem.

(visoko.ba/fena.co.ba)

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress