Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Film Emira Kapetanovića, “Djeca mira” u selekciji najboljih filmova sa Balkana

Film Emira Kapetanovića, Djeca mira biće prikazan 27.10.2016. u Turskoj u kinu Istanbul Modern. Film je dio programa Balkanmania, kojim jedan od najznačajnijih evropskih muzeja – Istanbul Modern okuplja najsvježije primjere balkanske kinematografije. Program se sastoji od najomiljenijih, nagrađivanih i hit filmova koji na jedinstven način govore o tekućim društveno-političkim promjenama u balkanskim zemljama.

 Među filmovima koji će biti prikazani nalazi se film Cristi Piu-a nominovan za Zlatnu palmu, Sierra Nevada, film Christian Mungiu-a Graduation sa kojim je osvojio nagradu za najboljeg reditelja na proteklom Kanskom filmskom festivalu, Lobster Yorgos Lanthimosa sa Colin Farellom u glavnoj ulozi te Smrt u Sarajevu Danisa Tanovića.

DJECA MIRA je film reditelja Emira Kapetanovića nastao u produkciji Udruženja za razvoj i promicanje umjetničke djelatnosti MAGACIN KABARE iz Sarajeva, uz podršku Američke ambasade u BiH i Federalnog ministarstva kulture i sporta. Film govori o prvoj bosanskohercegovačkoj generaciji djece rođenoj u miru odnosno nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kroz razgovore sa više od pedeset mladih iz šest bh.gradova (Tomislavgrad, Mostar, Srebrenica, Zvornik, Sarajevo i Bijeljina) koji su kroz vlastitu prizmu dali mišljenja o svom životu, gradu i državi u budućnosti.

Paralelno sa pričom o mladima i njihovim gradovima film prati šest mladih ljudi iz šest gradova u BiH kroz proces stvaranja zajedničkog umjetničkog čina kojim unatoč nametnutim podjelama šalju poruku zajedništva i pozitivnije Bosne i Hercegovine.

Pored učesnika performansa,  i pedesetak mladih iz bosanskohercegovačkih gradova, u filmu se pojavljuju i drugi zanimljivi sagovornici novinari, muzičari, književnici širom Bosne i Hercegovine.

Nakon prikazivanja u Istanbul Modernu, film Djeca mira će biti prikazan na Odsjeku za političke nauke na više američkih univerziteta nakon čega slijede tv i internet premijera filma.

(visoko.ba/buka.ba)

Proudly powered by WordPress