Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Engleski sticky toffee pudding

Sastojci:

  • 200 gr datulja
  • 3/4 šoljice smeđeg muscovado šećera
  • 1 kašika ruma
  • 1 šoljica vode
  • 50 gr maslaca
  • 3 jaja
  • 1 I 1/4 šoljice brašna
  • 1 kašika ekstrakta od vanilije
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašika sode bikarbone

Sos od karamela:

  • 250 ml vrhnja za kolače
  • 1/2 šoljice muscovado šećera
  • 70 gr maslaca
  • 1 kašika ruma

Priprema:

Datulee nasjeckati i staviti da se kuha sa vodom, šećerom i rumom.
Kada smjesa prokuha usitniti u blenderu, te ostaviti da se malo ohladi.  Zatim u smjesu dodati jaja, maslac i vaniliju te dobro izmiksati.

Zatim u smjesu prosijati prahove te ponovo dobro izmiksati. Peći u namašćenom kalupu za muffine, na 170 stepeni, nekih 20 do 25 minuta.
Ako pećete u četvrtastom kalupu, onda produžiti pećenje za 10 min.

Za sos staviti sastojke u lončić i mješati dok se šećer ne rastopi. Za ovu  radnju su potrebne 2 do 3 minute.
Preliti kolač toplim sosom i tako servirati.

 

Visoko.co.ba/Coolinarka.com

 

Proudly powered by WordPress