Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prijavio kriminal pa ostao bez posla: Arapčić od Burzić traži podizanje optužnice protiv Ćosića

Prošle sedmice glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Dalidi Burzić urgenciju za postupanje po krivičnim prijavama koje je podnio u proteklih 6 godina, dostavio je uposlenik MUP-a Kantona Sarajevo inženjer elektrotehnike Senad Arapčić, piše novinska agencija Patria.

Arapčić podsjeća Burzić da je kao uzbunjivač svoju prvu krivičnu prijavu podnio sredinom 2010. godine protiv visokopozicioniranih službenika MUP-a, a postupajući tužilac bio je Sead Kreštalica.

– Moja građanska hrabrost koštala me, te me je početkom 2011. godine sa pozicije načelnika Uprave smijenio policijski komesar Vahid Ćosić. Sud je u parničnom postupku donio 15. aprila 2013. godine mjeru osiguranja o mom vraćanju na posao.

Visokopozicionirani službenici koje sam imenovao u mojim krivičnim prijavama donijeli su „novi Pravilnik“ kojim se ukida moje radno mjesto, a poslovi koje sam ja radio postaju radni zadaci načelnika Odjeljenja za telekomunikacije, koje je i danas upražnjeno, piše Arapčić u urgenciji tužiteljici Burzić.

Nadalje, potcrtava da je postao žrtva odmazde jer je prijavio krivično djelo protiv službene dužnosti sa milionskom materijalnom štetom.

– U prijavi i izjavi u svojstvu svjedoka od 2. februara 2014. godine imenovao sam komesara Ćosića, direktoricu Sanju Petrović, glavnog inspektora Rabiju Čamparu, računovođu kriminalne grupe Amiru Silajdžić, ex ministra Željka Mijatovića i ex ministra Nermina Pećanca. Imenovao sam udruženu kriminalnu koruptivnu grupu na čelu sa policijskim komesarom koja kriminalno operiše u MUP-u KS, a čiji nerad narušava sigurnost u Kantonu Sarajevo. Ova moja konstatacija je danas u medijima, javnosti i radu Skupštine i Vlade KS aktuelna vruća tema, navodi Arapčić.

Arapčić poručuje Burzić da je spreman pomoći u prikupljanju novih dokaza, ukoliko tužioci iz ladica izvade krivične prijave, a koji će omogućiti podizanje optužnice protiv, kako je napisao u urgenciji „korumpiranog komesara Ćosića i njegove kriminalno-koruptivne grupe u MUP-KS“.

– Tvrdim, da su barem djelimično efikasna vaša tri tužioca, koji po mojim krivičnim prijavama vode krivične istrage još od 2010. godine, kao vaši tužioci koji su učestvovali u pakovanju moje krivične odgovornosti i podizanju optužnice protiv mene, uz „nezavisno sudstvo“ naš grad bi bio mjesto sigurnijeg življenja bez korupcije u organima državne službe, piše Arapčić.

Proudly powered by WordPress