Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Wilz: NATO nema saznanja da Vojno-obavještajni bataljon OSBiH djeluje van zakonskog okvira

Komandant NATO Štaba u BiH, brigadna generalica američke vojske Giselle Wilz u kratkom intervjuu za novinsku agenciju Patria iznijela je stavove NATO-a vezano za aktivnosti Vojno-obavještajnog bataljona OS BiH, i žestoku političku ofanizivu iz RS da se obavještajne aktivnosti OS BiH moraju maksimalno reducirati.

PATRIA: Da li ste pratili u posljednje vrijeme istupe političara iz RS koji pokušavaju spinovanjem javnosti izvršiti pritisak i ugasiti Vojno-obavještajni bataljon Brigade taktičke podrške OS BiH (jedini su bataljon i ova brigada multietični) i kako to komentirate?

GENERALICA WILZ: Naravno, u toku sam medijskih izvještaja o različitim izjavama u vezi sa vojno-obavještajnom jedinicom, ali ne bi bilo prikladno da ulazim u špekulacije o političkim motivima.

PATRIA: Mogu li Oružane snage BiH funkcionirati bez Vojno-obavještajnog bataljona?

GENERALICA WILZ: Vojno-obavještajne jedinice su uobičajene u gotovo svim vojskama i vrše razne funkcije neophodne vojsci. Sa strateškog gledišta, Oružane snage BiH zahtijevaju vojno-obavještajne kapacitete u skladu sa zakonski određenom misijom Oružanih snaga BiH.

PATRIA: Smatrate li da bi zbog sve većih sigurnosnih prijetnji u svijetu koje novo doba nosi sa sobom, trebalo povećati ovlasti ovog bataljona, ili čak možda da kao što je slučaj u Srbiji u okviru Ministarstva odbrane bude osnovana posebna Vojnoobavještajno sigurnosna agencija?

GENERALICA WILZ: Bosna i Hercegovina je, uz pomoć NATO-a i drugih, uložila značajne napore na razvoju pravnog okvira koji rukovodi pitanjima vojno-obavještajnog rada. Zadnjih godina, ministar odbrane je odobrio nekoliko neophodnih regulativa, uputa i sporazuma, uključujući sporazum između Ministarstva odbrane i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Zakon o odbrani i srodne regulative, upute i sporazumi obezbjeđuju pravnu jasnoću za efektivno funkcioniranje vojno-obavještajnog sistema.

PATRIA:  Da li je NATO Štab u Sarajevu do sada primjetio bilo kakve nepravilnosti u radu Vojno-obavještajnog bataljona OS BiH, na primjer da izlaze iz okvira svojih zakonom propisanih nadležnosti?

GENERALICA WILZ: Nije nam poznato da postoje bilo kakve aktivnosti izvan relevantnog zakonskog okvira.

Proudly powered by WordPress