Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Radionicom mr. sci. Nermine Vehabović-Rudež počelo obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa je uvršten u zvanični međunarodni kalendar zdravlja. 14. novembar je dan kada se obilježava dan borbe protiv dijabetesa, ali je i cijeli mjesec novembar – mjesec borbe protiv dijabetesa.

Povodom Dana borbe protiv dijabetesa Udruženje dijabetičara “Diabet” iz Visokog posebnim programom želi skrenuti pažnju javnosti o ovoj hroničnoj bolesti od koje trenutno boluje oko 400 miliona ljudi.

U velikoj sali općine u četvrtak je održana radionica mr. sci. Nermine Vehabović-Rudež na temu – Psihološka pomoć i samopomoć osobama oboljelim od dijabetesa i njihovim obiteljima.

dijabeticari-nermina-vehabovi-rudez-3O samom događaju i događajima koji slijede kazala je predsjednica udruženja Mersiha Sarač: “Ovo je prvi događaj u okviru svjetskog dana borbe protiv dijabetesa. Ova radionica je način kojom se počinjemo baviti dijabetesom, ali i svim hroničnim bolestima. Problemi koji nastaju zbog dijabetesa su ogromni, djeca su dosta neprihvaćena i ta djeca moraju steći samopouzdanje.”

Psiholog Nermina Vehabović-Rudež je ukazala na značaj udruženja koje može biti velika snaga za oboljele također je prisutne upoznala sa uzrocima dijabetesa, gdje je glavni uzročnik stres. Na radionici se govorilo i o emocijama, međuljudskim odnosima, očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja i važnosti razumijevanja same bolesti.

dijabeticari-nermina-vehabovi-rudez-4“Jako je važno raditi na preventivama ove hronične bolesti. Jako je važno da se osoba ne stigmatizira, jer se ona mora nositi kroz život. Važno je govoriti o tome kako dijabetičari organizuju svoj život uprkos dijagnozi. A za djecu sve može biti stigmatizirajuće i upravo za njih je jako važno razbiti tu stigmu. Važno je davati informacije javnosti o samoj bolesti da bi se ubili stereotipi i predrasude koje postoje, jer danas čak i profesionalci imaju predrasude o oboljelima. Koraci za ove pacijente su jako malo, ali ih treba praviti jer su značajni”, kazala je mr. sci. Nermina Vehabović-Rudež.

Naredne srijede, 9. novembra u 18 sati počinje predavanje dr. Džemile Mustafić o retinopatiji – očnoj manifestaciji sistemske bolesti koja zahvata do 80% svih pacijenata koji boluju od dijabetesa 10 godina ili više.

Proudly powered by WordPress