Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Glasali protiv, a sada su za: Rastegljivi politički principi SDA na dva identična budžeta

Vijeće ministara BiH nedavno se upoznalo s Nacrtom zakona o Budžetu institucija  Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, u kojem su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici planirani na nivou prethodnih godina i iznose 950 miliona KM, piše Patria.

Za današnju sjednicu Vijeća ministara predložen je Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2017. godinu.

Prilikom dostavljanja svojih sugestija o budžetu ministarstva su trebala voditi računa o opredijeljenosti Vijeća ministara BiH da ukupnu javnu potrošnju svede na nivo koji omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provođenju reformi, te da se nastavi provođenje restriktivnih mjera štednje u javnoj potrošnji.

Dakle, činjenica je da je budžet jednak onom prethodnom, zbog kojeg je SDA 2012. godine iz protesta napustila koaliciju i postala opozicija na državnom nivou.

Tada su budžet nazvali mizernim i nedovoljnim za funkcioniranje institucija BiH. Bošnjački poslanici i delegati iz SDA te 2012. godine na sjednicama Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH glasali su protiv predloženog budžeta BiH,

„Mi se ne možemo osjećati odgovornim jer smo ukazali na sve štetne posljedice. Budžet države BiH zahvata 7,3 posto ukupnih sredstava i mi štedimo samo na tih 7,3 posto, a na tih 97 posto ne štedimo, jer budžeti entiteta rastu“, istakao je tadašnji lider SDA Sulejman Tihić.

Danas, 2016. je stanje isto, identičan je budžet onom od prije četiri godine, nije bilo reforme javne uprave, niti bilo kakve druge racionalizacije ili neke veće štednje u odnosu na 2012. godinu. Valjda bi i budžet i potrebe trebale da rastu i bude pojačano izdvajanje za određemne stavke, ali nije tako. SDA je u vlasti i ovaj put ima svog državnog premijera, koji nipošto nema namjeru čačkati parlamentarne mečke.

Danas sve štima, sve je u savršenom skladu i ne dolazi u pitanje funkcioniranje vlasti na državnom nivou.

Očito je da su politički principi vrlo rastegljiv pojam. Rastegljiv je i osjećaj brige za državu, pa se na iste činjenice jednom reagira žestoko, a drugi put mudro šuti.

Proudly powered by WordPress