Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Otvorena manifestacija “Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini 2016”

Ambasada Italije u BiH predstavlja MIK 2016, četvrto izdanje revije „Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini“ koja će i ove godine cijeli mjesec biti posvećena muzici, umjetnosti, filmu, književnosti i kuhinji.

Manifestacija je večeras otvorena izložbom fotografija “Razvojni projekti. Italijanska kooperacija za obnovu nakon poplava u BiH” 2. novembra u u Zemaljskom muzeju BiH.

 – Izložba predstavlja rezultate razvojnog projekta obnove kojeg je finansirala AICS -Agencija za razvojnu saradnju Italije s 1,2 miliona eura u sedam bosanskohercegovačkih općina, nakon poplava iz 2014. godine – kazala je  prvi sekretar za trgovinu, kulturu i medije Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini Ilaria Ragnoni.

Također, istakla je da će mjesec Italijanske kulture biti nastavljen projektom “Voz za Evropu” italijanskog udruženja “I Luoghi” koje će u BiH dovesti više od 300 italijanskih srednjoškolaca kako bi s njihovim bh. vršnjacima razmijenili iskustva i mišljenja o temi ujedinjene Evrope u prostoru Art Depoa Ars Aevi, te pogledali pozorišnu predstavu “Silence of the Sea”.

 – Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije, XVI izdanje “Sedmice italijanskog jezika u svijetu” posvećeno je temi “Italijanski i kreativnost: brendovi i običaji, moda i dizajn“ – naglasila je Ragnoni.

Ona je izdvojila i koncert “Velika muzika italijanskog filma” simfonijskog orkestra “Mitteleuropa Orchestra” Regije Friuli Venezia Giulia, u Narodnom pozorištu Sarajevo.

“Mjesec italijanske kulture u BiH” će biti završen “Sedmicom novog italijanskog filma”, tradicionalnim susretom s najboljim italijanskim filmovima posljednje sezone, koja će biti realizirana od 29. novembra do 2. decembra u Kinu “Meeting Point”, istakla je Ragnoni.

visoko.ba/fena.co.ba

Proudly powered by WordPress