Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ivanića i Izetbegovića iznenadile reakcija iz Hrvatske zbog hapšenja, Čović zahvalan zbog njih

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić nakon sastanka s koalicionim partnerima u zgradi Predsjedništva kazao je da je iznenađen reakcijama Hrvatske na hapšenje pripadnika HVO-a sa područja Orašja.

– Način na koji je reakcija uslijedila djeluje kao pritisak na pravosuđe. Razumijem njihovu zainteresovanost za Hrvate u BiH, ali ulazak u suštinu, pokušaj osporavanja i optužbe prije suđenja, zaštita stvari koje su se događale na tom prostoru, mislim da prelazi granice – kazao je Ivanić.

Sličnog stava je i Bakir Izetbegović kojeg je također začudila burna reakcija, a na pitanje boji li se da bi Hrvatska zbog ovoga mogla kočiti evropski put BiH Izetbegović kaže:

– Ma ja se više ničega ne bojim, nakon svega što smo ovdje prošli – kaže Izetbegović.

Potpuno suprotnog stava je Dragan Čović koji je zahvalio Hrvatskoj za reakciju i istakao da je ona i očekivana. Čović je kazao da on ne ulazi u meritum samog predmeta, ali da je nedopustivo da se grubo hapse ljudi koji su se ranije odazivali na pozive pravosuđa i da im se određuje pritvor pod izgovorom da bi nakon 20 godina mogli utjecati na svjedoke.

Proudly powered by WordPress