Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Naša zemlja invalidima osigurava tek djelimična prava

U Olovu je održana izvještajna Skupština Saveza invalida rada FBiH. Iako je potpisnica međunarodnih konvencija o pravima osoba sa umanjenom radnom sposobnošću uzrokovanom povredom na radu ili profesionalnim oboljenjem, naša zemlja ovoj kategoriji građana osigurava tek djelimična prava.

Radeći godinama u tekstilnoj industriji, Mirsada Hodžić iz Zenice je oboljela – penzionisana je kao invalid rada i prima minimalnu penziju.

Brojni su invalidi rada koji dijele Mirsadinu sudbinu, a naša zemlja, iako potpisnica medjunarodnih konvencija o pravima osoba sa umanjenom radnom sposobnošću, među kojima su i osobe čija je invalidnost uzrokovana povredom na radu ili profesionalnim oboljenjem, ovoj kategoriji građana osigurava tek djelimična prava.

«Oko 152.000 osoba u Federaciji su invalidi rada – to čini negdje 74% od svih drugih osoba sa invaliditetom», ističe Abdulah Hasanić, predsjednik Saveza udurženja invalida rada FBiH.

Položaj invalida rada je težak, nerijetko i diskriminirajući u odnosu na neke druge kategroije invalida. Iako svjesni tranzicijskih procesa u našoj zemlji, ovim ljudima je teško shvatiti da su prava radnika s umanjenom radnom sposobnošću, koja su decenijama ranije bila jasno propisana i poštovana, sada na ovom nivou.

«50% prava je oduzeto, a jedna trećina ima u zakonskim aktima, ali zakonski akti nisu usaglašeni», navodi Dževad Šestić, prvi predsjednik Udruženja invalida rada u Zenici.

Odgovarajuće radno mjesto, adekvatna zdravstvena zaštita i rehabilitacija samo su dio invalidima rada teško dostupnih prava. Djelujući kroz svoja udruženja spremni su sa vlastima tražiti rješenja za ove izazove, ali uz jasan uvjet – kako naglašava Mirhad Miro Vejzović, predsjednik Skupštine Saveza invalida rada FBiH, žele da budu shvaćeni kao partneri, a ne kao rivali.

visoko.ba/federalna.ba

Proudly powered by WordPress