Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ne nazire se početak obnove štaba OSBiH: General Jeleč ne može još u kancelariju

Nakon što se prilikom izvođenja građevinskih radova na biblioteci Sarajevo School of Science and Technology (SSST), u sarajevskoj ulici Bistrik, u kancelariju Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH prije skoro mjesec sručilo oko sedam kubika građe, sanacija obrušenog zida još nije počela, niti je poznato ko će izvoditi i finansirati radove.

Premještanje osoblja

U razgovoru sa načelnikom Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnikom Antom Jelečem saznajemo da su jedan dio vojnih službenika, dokumentacija i materijalna sredstva iz oštećenog dijela zgrade izmješteni u druge prostorije, a dio uposlenika je premješten u Dom OSBiH.

– Problem će biti sa premještanjem ljudi kada zvanično krenu radovi. Trenutno i ja ne mogu da radim u svojoj kancelariji, jer ona ne služi ničemu nakon urušavanja zida. U saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH radimo na pronalasku adekvatnog prostora za smještaj oko 30 posto osoblja kada krenu građevinski radovi – kazao je Jeleč za Faktor.

Ispitivanje zgrade

Nakon što su stručnjaci iz Zavoda za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Sarajevu obišli oštećeni objekat OSBiH, procijenjeno je da je narušena međuspratna konstrukcija, a vjerovatno i stabilnost zgrade. Međutim, nije poznato kolika je materijalna šteta pričinjena.

– Urađen je jedan konstruktivni zahvat da se spriječi daljnje urušavanje zgrade. Niko ništa nije radio na otklanjanju posljedica i popravljanju obrušenog dijela zida, osim ispitivanja kakvo je stanje zgrade i šta se može uraditi. Trenutno se radi na projektu sanacije i polako se ide ka trajnom rješenju problema, kako bi se zgrada dovela u funkcionalno stanje. Još niko ne zna ko šta plaća, ko su izvođači i kad će početi radovi – pojasnio je Jeleč za Faktor.

Iz Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba OSBiH nismo dobili informaciju da li su prihvatili ponudu za sanaciju štete od nadležnih iz SSST-a.

Proudly powered by WordPress