Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Državni parlamentarci šokirani:U tajnosti se pokušava nacionalno podijeliti i Granična policija BiH!

Na 30. sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne Skupštine BiH, održanoj  26. oktobra 2016. godine, razmatrane su, između ostalog, informacije o posjeti ove komisije Regionalnom uredu Granične policije Jug-Čapljina 12. jula 2016. godine, posjeti Regionalnom uredu GPBiH Sjeverozapad Gradiška 20. septembra, te posjeti jedinici GPBiH Aerodrom Tuzla 21. septembra 2016. godine, piše Patria.

Rukovodstvu GP BiH su upućene kritike na rad i dešavanja u ovoj instituciji. Kao sporan spomenut je novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji koji, tvrdi se, priprema Granična policija BiH.

Iz GP-a je došlo priznanje da su počeli reforme kako bi se smanjio broj šefova i, kako kažu, „generalista“, jer nedostaje specijalista na terenu. Zatraženo je smanjenje administracije. Navodno GP sa Saveznom policijom Njemačke realizira projekat „modernizacije uprave GP BiH“.

Šta se suštinski krije iza ovih razloga reforme GP-a? Želi se napraviti novih pet terenskih ureda, pa bi uz 6 postojećih dobili ukupno 11 graničnih ureda. Problem je, međutim, što se u tim uredima želi zapošljavati lokalno stanovništvo. To bi značilo da bi dobili jednonacionalne službenike na svih 11 graničnih prelaza. Što se tiče Sarajeva i direkcije Granične policije, tu bi se u zapošljavanju ispoštovao popis stanovništva iz 1991. godine.

Dakle, u sarajevskom centralnom uredu smjestilo bi se 44 posto Bošnjaka, 31 posto Srba i 17 posto Hrvata. Svi ostali uredi bili bi popunjeni isključivo sa lokalnim Hrvatima i Srbima.

Zaboravlja se da je GP državna institucija koja mora imati multietnički sastav i za službenike imati obrazovane i sposobne kadrove na graničnim prelazima.

Izgleda nevjerovatno da se jedno vrijeme radilo na modernizaciji GP-a, a da o tome ništa nije znao Državni parlament, niti ključni kontrolor zakonskog i sistemskog funkcioniranja Granične policije BiH – Komisija za odbranu i sigurnost BiH.

Kako je moguće da takvo što ostane duže vrijeme tajna?

U GP-u je opće mišljenje da zamjenik direktora GP-a Zijad Srabović ne vlada situacijom, da je sve konce prepustio Vladimiru Popoviću, koordinatoru projekata ispred GP BiH. Praktično rukovodstvo Graničnom policijom BiH sve više preuzima Popović. U Graničnoj policiji sve se glasnije govori da je upravo Popovićeva posljednja riječ u svim odlukama u odsustvu direktora GP-a. Uz to bošnjački kadrovi u Graničnoj policiji su servilni, a nezvanično Srabović se hvali da je “sve dogovorio sa Asimom Sarajlićem, predsjednikom Kadrovske komisije SDA”.

Nije jasno kako je moguće donositi samovoljne i gotovo nerazumne odluke u okviru jedne od najvažnijih državnih institucija a da o tim potezima nije zatraženo mišljenje stručnih ljudi, niti je u Parlamentu BiH zakazana i održana bilo kakva javna rasprava o takvim promjenama koje se tiču zakona i nekih ozbiljnih društvenih odnosa.

Ovakve promjene značile bi i nacionaliziranje i praktičnu podjelu Granične policije BiH, što se do jučer činilo nemogućom misijom.

Proudly powered by WordPress