Kiselo tijesto:
- 110 gr brašna tip 550
- 85 gr vode
- 11 gr startera za hljeb
Tijesto:
- kiselo tijesto
- 30 gr griza
- 595 gr brašna tip 550
- 380 gr mlake vode
- 15 gr soli
- 1 kašićica suhog kvasca
Priprema:
Sve sastojke za kiselo tijesto izmiješati i ostaviti 15 sati na sobnoj temperaturi.
U zdjelu staviti kiselo tijesto, griz, brašno, so, kvasac i vodu, i laganom brzinom mijesiti mikserom sa nastavcima za tijesto 5 minuta pa zatim 8 minuta na najvećoj brzini.
Tijesto ostaviti 3 sata da raste. Nakon 30 i 60 minuta tijesto povlaciti prema sebi i lagano ga prebacivati prema sredini.
Nakon 3 sata tijesto podijeliti na 2 dijela, jedan veći i jedan manji, i svaki dio lagano oblikovati u kuglu.
U zdjelu staviti krpu i dobro je posuti brašnom i na dno staviti manju kuglu tijesta sa sastavom prema gore pa na nju staviti veću kuglu sa sastavom prema dole (da sastavi budu jedan na drugom) pokriti krpom i ostaviti 1 sat da raste.
U međuvremenu rernu zagrijati na 250° a na dno staviti posudu sa vrelom vodom. Na pleh staviti papir za pečenje. Naraslo tijesto prevrnuti na pleh na papir tako da manja kugla bude odozgo i po želji zarezati oštrim nožem.
Peći na 250 °15 minuta pa smanjiti na 210° i peći još 40-45 minuta da dobije tamnu zlatnu koricu.