Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Uprkos odluci Općinskog vijeća Ilidža: Nijedna kladionica još nije zatvorena

Kladionice u ulicama Rustempašina, Mala aleja, Mustafe Pintola, Željeznička, Emira Bogunića Čarlija i na Terminalu u naselju Ilidža su, prema odluci koju je donijelo Općinsko vijeće, do ljeta ove godine trebale biti zatvorene. Međutim, učenici bukvalno na pragu svojih škola i dalje mogu nesmetano da se klade, a centar Ilidže još vrvi od različitih objekata igara na sreću.

Ko je odgovoran

Načelnik općine Ilidža Senaid Memić, iako je sa stopostotnom sigurnošću tvrdio da će Odluka općinskog vijeća uroditi plodom kako bi centar Ilidže bio bez kladionica, odgovornost sada prebacuje na Federalno ministarstvo finansija i Federalnu i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, tvrdeći kako daljni poslovi vezani za sankcionisanje kladinica nisu u nadležnosti Općine.

– Odobrenje za rad kladionicama odnosno  priređivačima igara na sreću daje Federalno ministarstvo  finansija. Tačno je da je Općinsko vijeće svojom odlukom zabranilo igre na sreću u centru Ilidže, kao i da je usaglasilo odluku sa Zakonom o igrama na sreću, tako da u krugu od 100 metara od osnovnih i srednjih škola ne može se obavljati navedena djelatnost. Međutim, Općina Ilidža  nije nadležna da ukine odobrenja za rad,  a niti jedna od postojećih kladionica u slučaju  nastavka rada  nije se obraćala nadležnoj službi za davanje saglasnosti – kazao je za Faktor načelnik općine Ilidža Senaid Memić.

Dodaje da će protiv onih koji ne poštuju odluku Općinskog vijeća podnijeti tužbu.

Roditelji zabrinuti

Roditelji učenika Prve osnovne škole na Ilidži su već duži period zabrinuti zbog ovakve situacije i okoline u kojoj njihova djeca odrastaju.

– Ja zaista nemam nikakvog komentara. Kladionice, kafići i igre na sreću nisu okolina u kojoj mi želimo da naša djeca odrastaju. Ti prostori nikako ne mogu biti važniji od obrazovnih ustanova – kazala majka dvoje djece koji pohađaju Prvu osnovnu školu Dinka A.
Pojasnila je i kako su još prije dvije godine zbog istog problema ispred predstavnika roditelja išli kod načelnika te kako taj sastanak nije urodio plodom niti bilo kakvim pozitivnim ishodom – sve je na Ilidži kako je i prije bilo.

Stari Grad zatvara kladionice

Općinsko vijeće Stari Grad je ubrzo nakon Općine Ilidža donijelo istu odluku o zabrani davanja saglasnosti za rad kladionica, koju su za razliku od Općine Ilidža djelimično uspjeli realizirati. Sve kladionice koje su koristile općinske prostore u blizini škola su zatvorene. Još postoje kladionice u jezgri Baščaršije, ali njihov broj je znatno smanjen.

Proudly powered by WordPress