Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Put u NATO: Da li će Dodik krivično odgovarati zbog odbijanja da uknjiži vojnu imovinu u Han Pijesku

Vojna imovina na području Han Pijeska, objekat Veliki Žep još uvijek nije uknjižena na državu Bosnu i Hercegovinu. Vlasti u Republici Srpskoj, i pored činjenice da je presuda Apelacionog vijeća Suda BiH iz avgusta ove godine konačna, pravosnažna i izvršna opstruiraju na sve moguće načine njenu implementaciju, piše novinska agencija Patria.

Rok od 30 dana koliko je imala Uprava za geodetske i imovinsko-pravne odnose RS davno je istekao. U međuvremenu, Pravobranilaštvo RS je zatražilo reviziju presude, a predsjednik RS Milorad Dodik je najavio da će biti podnesena apelacija Ustavnom sudu BiH za privremenu mjeru, te da će se Narodna skupština RS izjasniti o ovom pitanju. Također, poručio je da će on kao predsjednik RS izdati nalog da se ne izvrši knjiženje vojne imovine u Han Pijesku.

Baš kao i u slučaju odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru, nakon koje je Dodik pokrenuo i organizovao referendum u RS 25. septembra, i neizvršenje presude o knjiženju vojne imovine u Han Pijesku također je krivično djelo.

Ove sedmice, na ubrzavanje ovog procesa upozorio je general Curtis Scaparrotti, komandant Savezničke komande i Evropske komande NATO-a. On je tokom razgovora sa bh. zvaničnicima potencirao upravo pitanja knjiženja vojne imovine i usvajanje dokumenta Pregled odbrane BiH kako bi bio aktiviran što prije MAP.

To su dva posljednja uvjeta koja je NATO Savez postavio pred državu, odnosno vlasti Bosne i Hercegovine. I pored upozorenja, Dodik i dalje opstruira knjižene imovine u Han Pijesku, čime čini i krivično djelo i blokira put BiH u NATO.

U BiH se nalaze 63 perspektivne vojne lokacije, a 22 su na teritoriji RS. Pravobranilaštvo BiH je zatražilo od RS da na državu uknjiži nekoliko lokacija.

Proudly powered by WordPress