Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zagorčić: Država mora stati iza Granita i radnika

Nakon što je Sud BiH u petak izrekao nepravomoćnu oslobađajuću presudu Muhamedu Mariću i njegovoj ortačkoj grupi koji su 2004. godine od Vlade HNK kupili Granit iz Jablanice te ga doveli do stečaja, bolji poznavaoci prilika oko ovog preduzeća smatraju da je pravo ismijalo pravdu u ovom slučaju, piše bh. novinska agencija Patria.

Marić i još 16 članova bili su optuženi za krivična djela organizovani kriminal, pranje novca, zloupotreba ovlasti, sklapanje štetnog ugovora, lažni stečaj, neplaćanje poreza porezna utaja i prevara, ali su oslobođeni po svim tačkama optužnice.

Privatizacijski ugovor je raskinut 2010. godine, ali je malo prije toga proizvodnja obustavljena i proglašen je stečaj zbog čega preduzeće i radnici trpe štetu već godinama.

Bivši ministar privrede HNK Amer Zagorčić kazao je za Patriju da je Granit u vlasništvu Vlade HNK, ali da Granitom upravlja stečajni upravnik i Općinski sud u Sarajevu.

– U zadnjih godinu dana otkako je izabrana nova Vlada HNK oni se ponašaju kao da Granit iz Jablanice nije njeno vlasništvo i kao da nije vlasništvo građana ovog kantona.

Zagorčić je kazao da je cilj Ministarstva privrede bio da se u Granitu napravi jedan reorganizacijski stečaj s obzirom na kvalitet sirovine koju posjeduje Granit i situacije u kojoj ne bi bilo problema sa tržištem i plasmanom proizvoda.

– Suština priče je da je Granit opterećen mnogim dugovima koji su nastali kao posljedica niza događaja u godinama iza nas i kulminirao je stečajem. Granit bi mogao imati šansu uz jednu časnu upravu i časne namjere svih aktera koji se nalaze u toj priči od stečajnog upravnika do suda, Vlade HNK i svih onih koji bi trebali da pomognu Granitu da stane na noge – kaže Zagorčić.

On smatra da je najveća ironija i apsurd, kakvih smo se nagledali u BiH, da su oni koji su doveli do stanja u kakvom se Granit nalazi oslobođeni u Sudu BiH.

– Ostaje pitanje ako su oni nevini ko je onda doveo Granit u stanje kakvo jeste. Još jedan apsurd je da Granit kao državno preduzeće ima problem sa prijavom na tendere jer je u stečaju, a to bi im moglo pomoći da ostvare prihode i nađu nove poslove kako bi firma oživjela. Granit je jedna od žrtava u državi koja nije napravljena za privredni razvoj već za privredni sunovrat – zaključio je Zagorčić.

Ukoliko se uskoro ne riješi situacija sa Granitom prijeti mu sudbina Ferolektra, Hidrogradnje, TTU.

Od 250 radnika Granita njih 50-ak je pred penzijom ali obaveze za poreze, doprinose i neisplaćene plaće nema ko izmiriti.

Proudly powered by WordPress